ΤτΕΑπάντηση σε ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για «διευκόλυνση» κερδοσκόπων

Διεθνώς διαδεδομένη πρακτική το «recycling», που δεν σχετίζεται με το «short selling», απαντά η Τράπεζα της Ελλάδος μετά από ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, στην οποία αφήνουν αιχμές ότι η ΤτΕ διευκόλυνε τους κερδοσκόπους εις βάρος των ελληνικών ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει η ΤτΕ, μόνο το 6,8% των συναλλαγών πέρασε από την ΗΔΑΤ.

H πρακτική του recycling (αυτόματη επανεισαγωγή των μη διακανονισθεισών εντολών) εφαρμόζεται διεθνώς σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος σε απάντησή της με αφορμή σχετική ερώτηση που κατέθεσαν την Τετάρτη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Με έγγραφο της η ΤτΕ υποστηρίζει ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές και «σε καμία περίπτωση η πρακτική αυτή δεν έχει σχέση με επενδυτικές στρατηγικές -όπως το short selliing (ανοιχτές πωλήσεις)- όπως λανθασμένα υποστηρίζεται. Αλλωστε η διαδικασία αυτή υπήρχε και πριν από τον Οκτώβριο του 2009, απλώς τότε γινόταν χειροκίνητα. Μάλιστα τότε οι επενδυτές μπορούσαν να επανεισάγουν τις εντολές για τις μη διακανονισθείσες συναλλαγές χωρίς χρονικό περιορισμό».

Ομως σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει η ανακοίνωση «όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤτΕ οι συναλλαγές στο ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών) και άρα και οι μη διακανονισθείσες, αποτελούν ένα ελάχιστο κομμάτι από την πίτα των συναλλαγών στην αγορά ομολόγων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρονται, στο πρώτο τρίμηνο του έτους η αξία των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ έφτανε τα 66 δισ. ευρώ ενώ ο συνολικός τζίρος των ομολόγων που άλλαξε χέρια την περίοδο αυτή όπως προκύπτει από το Σύστημα Αυλων τίτλων έφθασε τα 976,881 δισ. ευρώ. Δηλαδή, σημειώνει η ΤτΕ μόνο το 6,8% των συναλλαγών πέρασε μέσα από την ΗΔΑΤ. Συνακόλουθα η ΗΔΑΤ συμβάλλει μόνο στο 0,12% των μη διακανονεισθεισών συναλλαγών στο Σύστημα Αύλων Τίτλων. Στην ανακοίνωσή της, η ΤτΕ διαβεβαιώνει ότι τα ποσοστά αυτά δεν αυξήθηκαν ούτε μειώθηκαν με την εφαρμογή της αυτοματοποιημένης επανεισαγωγής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Κινήσεις κρυφές Είναι πλέον αποφασισμένος να σταματήσει να... κρύβει τα πούρα του μέσα στα ροζ ρόλεϊ της Τίτι Βανίλι. ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk