ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Αυστηρή προειδοποίηση προς την ΒΡ απηύθυνε η αμερικανική κυβέρνηση, παρά τα πρώτα θετικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία στην παροχέτευση του πετρελαίου που διαρρέει ανεξέλεγκτα στον Κόλπο του Μεξικού. «Δεν θα ησυχάσουμε αν η ΒΡ δεν σφραγίσει μόνιμα το στόμιο του φρεατίου,αν δεν καθαρίσει εντελώς την κηλίδα και αν δεν αποκατασταθούν πλήρως οι κοινότητες και το φυσικό περιβάλλον του Κόλπου» ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους η υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας Τζάνετ Ναπολιτάνο και ο υπουργός Εσωτερικών Κεν Σάλαζαρ. Η κυρία Ναπολιτάνο επρόκειτο χθες να καταθέσει για το θέμα αυτό ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας που ερευνά τις συνθήκες του δυστυχήματος. Ενώπιον της ίδιας επιτροπής επρόκειτο να καταθέσει και εκπρόσωπος της ΒΡ.

Νωρίτερα η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι άρχισε να μεταφέρει στο πλοίο «Deepwater Εnterprise» ποσότητα πετρελαίου ίση με το ένα πέμπτο αυτής που συνεχίζει να διαρρέει από το φρεάτιο στη θάλασσα. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, τουλάχιστον 5.000 βαρέλια πετρελαίου χύνονται κάθε ημέρα στη θάλασσα εδώ και σχεδόν έναν μήνα προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή.

Μόλις την περασμένη Κυριακή οι μηχανικοί της ΒΡ κατάφεραν να ελέγξουν μέρος της διαρροής ύστερα από αποτυχημένες προσπάθειες αρκετών εβδομάδων που οφείλονται στη δυσκολία του εγχειρήματος. Οι τελευταίες προσπάθειες κατέληξαν στην επιτυχημένη τοποθέτηση ενός μικρότερου σωλήνα παροχέτευσης στο στόμιο του προβληματικού σωλήνα. Οι προσπάθειες αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα με την πλήρη διακοπή της ροής του πετρελαίου.

Ως τότε όμως η θάλασσα και το οικοσύστημα θα εξακολουθήσουν να μολύνονται από το μαύρο χρυσό, χωρίς να είναι δυνατόν να γίνει ακόμη πλήρης καταγραφή των ζημιών. Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες από την οικολογική καταστροφή και αναφέρουν ότι θα περάσουν πολλά χρόνια- ενδεχομένως και δεκαετίες- για να συνέλθει η θάλασσα από την καταστροφή.