Τη συμφωνία των μεγάλων δυνάμεων σε προσχέδιο ψηφίσματος για την επιβολή νέων, αυστηρών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν ανακοίνωσε την Τρίτη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον. Το προσχέδιο ψηφίσματος διανέμεται άμεσα στο σύνολο των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάτμεντ ανακοίνωσε μιλώντας σε επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ότι τα πέντα μόνιμα κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Κίνα και Ρωσία) καθώς και η Γερμανία στέλνουν το σχέδιο ψηφίσματος στα μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η κυρία Κλίντον ανέφερε ότι η συμφωνία των «Εξι» επετεύχθη με τη συνεργασία της Κίνας και της Ρωσίας, οι οποίες αντιστέκονταν επί μήνες στις πιέσεις των ΗΠΑ για νέο γύρο κυρώσεων σε απάντηση της άρνησης του Ιράν να συμμορφωθεί με τις διεθνείς αξιώσεις για την αναστολή της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.

«Εργαστήκαμε πολύ εντατικά με τους εταίρους μας στην ομάδα των Έξι σε ένα σχέδιο με νέες κυρώσεις κατά του Ιράν και είμαι ευτυχής να σας πω σήμερα ότι καταλήξαμε σε μια συμφωνία, σε ένα πολύ ισχυρό σχέδιο, με τη συνεργασία της Ρωσίας και της Κίνας» δήλωσε ηκυρία Κλίντον στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

Η ανακοίνωση της επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ήλθε μόλις μία ημέρα μετά τη συμφωνία Ιράν-Τουρκίας-Βραζιλίας για την ανταλλαγή ιρανικού ουρανίου.

Με τη συμφωνία που υπεγράφη σε πανηγυρικούς τόνους στην Τεχεράνη από τον κ. Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, τον κ. Ταγίπ Ερντογάν και τον κ. Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, η Τεχεράνη επεδίωκε να απομακρύνει το τέταρτο πακέτο κυρώσεων για την άρνησή της να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ωστόσο, το ίδιο το Ιράν ήγειρε νέα εμπόδια ανακοινώνοντας αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας ότι θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου σε υψηλά επίπεδα.

Η διεθνής κοινότητα αντιμετώπισε με επιφύλαξη τη συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικών καυσίμων· μίλησε για ένα «θετικό βήμα», τονίζοντας όμως πως οι ανησυχίες παραμένουν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, η Ισλαμική Δημοκρατία οφείλει να δώσει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα και να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που επιτάσσουν αναστολή του εμπλουτισμού ουρανίου.