Παρακολουθούμε μέρες τώρα τους υπουργούς της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να στέκονται αμήχανοι μπροστά στους δημοσιογράφους και- το κυριότερο- στους πολίτες όταν τους ρωτούν πώς θα τα βγάλουν πέρα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με δύο μισθούς ή δύο συντάξεις λιγότερες.

Παρακολουθούμε μέρες τώρα την προσπάθειά τους να πείσουν ότι «δεν υπήρχε άλλη λύση, τα μέτρα μάς επιβλήθηκαν από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Αν δεν γινόταν αυτό, θα χρεοκοπούσε η χώρα».

Και αναρωτιόμαστε τι θα έλεγαν ο υπουργός επί των Οικονομικών, ο υπουργός Εργασίας και η υπουργός Οικονομίας στους ψηφοφόρους τους αν τους έθεταν το ερώτημα πόσα παίρνει τον χρόνο ο πρόεδρος του κατακρημνισμένου Χρηματιστηρίου.

Φανταζόμαστε πως θα άλλαζαν χρώμα, γιατί ασφαλώς γνωρίζουν ότι οι αποδοχές του προέδρου του ΧΑ σε μια περίοδο πρωτοφανούς λιτότητας είναι 470.000 ευρώ τον χρόνο!

Και μπορεί ο κ. πρόεδρος να μην πληρώνεται από το Δημόσιο και η αμοιβή του να ορίζεται από τις τράπεζες μετόχους της ΕΧΑΕ, αλλά οι υπουργοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι εδώ και δύο χρόνια οι τράπεζες έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων. Οι αμοιβές των διοικήσεών τους έχουν τεθεί υπό έλεγχο, τα μπόνους υπερφορολογούνται, οι επίτροποι του Δημοσίου ελέγχουν κάθε κονδύλι… Πώς δεν αντελήφθησαν τον μισθό του προέδρου του ΧΑ, μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν.

Το οξύμωρο όμως της υπόθεσης για όσους σπεύσουν να μας κατηγορήσουν για «λαϊκισμό» είναι ότι οι ίδιοι υπουργοί περιόρισαν τις αποδοχές του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ο οποίος εποπτεύει τη χρηματιστηριακή αγορά, στις 5.800 ευρώ τον μήνα, δηλαδή στις 70.000 ευρώ τον χρόνο, προβάλλοντας μάλιστα την ορθότητα της απόφασης σε μια περίοδο γενικευμένης λιτότητας! Αλλωστε και για τη σημερινή κυβέρνηση η επικοινωνιακή πολιτική έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ο οποίος ανακοίνωσε την κατάργηση των προκλητικών μπόνους σε τράπεζες και ΔΕΚΟ, δεν ήταν ο υπουργός Οικονομικών ο οποίος είπε ότι πριν απ΄ όλους «έκοψε ο ίδιος τον μισθό του»; Αυτό πώς τους ξέφυγε;

Είναι προφανές ότι στο οικονομικό επιτελείο εν μέσω της καταιγίδας «η δεξιά δεν γνωρίζει τι ποιεί η αριστερά», όπως εξίσου προφανές είναι ότι προτού το κράτος οδηγηθεί στα πρόθυρα της χρεοκοπίας κάποιοι πολιτικοί είχαν ήδη χρεοκοπήσει…

ztsolis@dolnet.gr