Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υποδομών.

Ο Δημήτρης Ρέππας είπε ότι τα χρέη του Οργανισμού φτάνουν τα 10 δισ. ευρώ: «Όποιος θα ήθελε να κάνει διατριβή επάνω στους τομείς της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης θα έπρεπε να πάει στον ΟΣΕ»τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το σχέδιο εξυγίανσης άφησε να εννοηθεί ότι ορισμένα δρομολόγια θα καταργηθούν, καθώς είναι ασύμφορα για τον ΟΣΕ και αυξάνουν τα χρέη του.

Παράλληλα, θα δοθεί έμφαση στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, καθώς όπως είπε, είναι παρομοιώδης η κακοδιαχείριση, γεγονός που προκάλεσε και την επέμβαση του εισαγγελέα.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δημιουργηθεί πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, σημειώνοντας ότι θα αξιοποιηθεί το υπάρχον προσωπικό, όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα μπορούν να αποχωρήσουν, ενώ όσοι περισσεύουν θα δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα μετατάξεων σε άλλες θέσεις του δημοσίου.

Αναφερόμενος στην επιβολή προστίμου που επέβαλε η Νομαρχία Αττικής στον ΟΣΕ για το σταθμό του προαστιακού στη Μεταμόρφωση, ο οποίος, ας σημειωθεί, δεν έχει πάρει ακόμα άδεια, ο κ. Ρέππας έκανε λόγο για βραβείο παραλογισμού του κράτους, καθώς όπως είπε, εκτελέστηκε ένα δημόσιο έργο και μια άλλη υπηρεσία του δημοσίου επιβάλλει πρόστιμο.

Στο σημείο αυτό πρόσθεσε, ότι θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν.

Ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΡΓΟΣΕ θα επικαλεστεί τα δικά της επιχειρήματα για να αντικρούσει δικαστικά το πρόστιμο και εξέφρασε την ελπίδα ότι σε ένα μήνα το θέμα θα έχει λήξει.

Τέλος χαρακτήρισε πληγή για τον ΟΣΕ, τις συνεχείς κλοπές υλικού του οργανισμού, το ύψος των οποίων φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε επίσης:

Την Πέμπτη θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της κινεζικής εταιρίας COSCO, όπου θα συζητήσουν μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο πεδίο.

Για τις εξελίξεις στον ΟΤΕ είπε, ότι το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών, καθώς ένας από τους βασικούς μετόχους του Οργανισμού είναι το ελληνικό δημόσιο.

Για το θέμα των κλειστών επαγγελμάτων και ειδικά για τα Φορτηγά Δημόσιας Χρήσης, χαρακτήρισε εξαιρετική τη συμμετοχή των φορέων στη διαβούλευση και πρόσθεσε ότι σύντομα οι προτάσεις που έχουν γίνει θα πάρουν την τελική μορφή νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί τις επόμενες βδομάδες στη Βουλή.