H έκταση της φοροδιαφυγής φτάνει στο 40% του ΑΕΠ, όπως φέρεται να ανέφερε μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Δημήτρης Γεωργακόπουλος, κατά την ομιλία του στη κοινή συνεδρίαση των ΔΣ των Βιοτεχνικών Επιμελητηρίων της Αθήνας και του Πειραιά, όπου ήταν επίσημος προσκεκλημένος.
Ο κ. Γεωγρακόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στην ανάγκη αναμόρφωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, την ηλεκτρονική διασύνδεση, την ηλεκτρονική διασταύρωση στοιχείων, την εκπαίδευση των υπαλλήλων στις νέες μεθόδους και τα ηλεκτρονικά μέσα και την ανασύσταση του ΣΔΟΕ.
Επίσης, μίλησε για τους τακτικούς περιοδικούς ελέγχους με κεντρική επιλογή το point system, τους προληπτικούς κυκλικούς ελέγχους, τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς και τις ποινές που φθάνουν μέχρι κατάσχεση για όσους φοροδιαφεύγουν και διαθέτουν μεγάλα περιουσιακά στοιχεία.
Σκοπός του συμβουλίου ήταν η παρουσίαση του νέου φορολογικού πλαισίου, οι αλλαγές που επιφέρει αυτό τα αναμενόμενα αποτελέσματά του, αλλά και η διατύπωση των προβληματισμών και των προτάσεων από πλευράς βιοτεχνών μελών των ΔΣ των δύο Επιμελητηρίων.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΒΕΑ, Π. Ραβάνης, αναφέρθηκε στις πρακτικές της αγοράς που σε κάθε έκφανση λειτουργίας της οδηγεί σε εκδηλώσεις φοροδιαφυγής και παραοικονομίας, οι οποίες θα πρέπει να καταπολεμηθούν ώστε «το κράτος να είναι σε θέση να σταθεί και να στηρίξει τον Έλληνα επιχειρηματία».
Ο πρόεδρος του ΒΕΠ, Ευάγγελος Τσιτούρας, κατέστησε σαφές ότι τα μεγάλα προβλήματα σήμερα εντοπίζονται στην περιορισμένη ζήτηση και στην έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά.
Ως βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών, όπως είπε ο κ. Γεωργακόπουλος, καταγράφεται ένα απλό, δίκαιο φορολογικό σύστημα με ενιαίους κανόνες, δίχως αδικαιολόγητες εξαιρέσεις, με ισότιμη μεταχείριση των φορολογούμενων, ενώ ύψιστη προτεραιότητα δηλώνεται η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η οποία, όπως επισήμανε, ενισχύει τη διαφθορά και εντείνει την αδικία.
Το όλο σύστημα δεν θα δημιουργήσει πρόσθετα βάρη στα χαμηλά εισοδήματα, ενώ τα φορολογικά έσοδα θα κατευθυνθούν για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και μια δικαιότερη αναδιανομή εισοδήματος, πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας και σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι οι αποτελεσματικότερες υπηρεσίες μέσα από την αναδιάρθρωση της δομής του.
«Να σας ξέρουμε-να μη σας βλέπουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργακόπουλος. Η συναλλαγή γεννά διαφθορά και γι’ αυτό επιδίωξη είναι οι συναλλαγές να γίνονται από το σπίτι και το γραφείο, είπε.
Σημεία στα οποία εστίασαν τους προβληματισμούς και τις τοποθετήσεις τους τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων που μετείχαν ήταν:
Η ανάγκη παράλληλης δημιουργίας αναπτυξιακής προοπτικής.
Ο συνεχής εντοπισμός οικονομικών πράξεων που δεν καταγράφονται και ενισχύουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή.
Η «ομηρία» των επιχειρήσεων με την τήρηση βιβλίων πέρα της 15ετίας, που «πρέπει πλέον να λάβει ένα τέλος» και η καθυστέρηση στις επιστροφές ΦΠΑ
Η ανάγκη ελέγχου «πόθεν έσχες» κρισίμων επαγγελμάτων της δημόσιας διοίκησης (Πολεοδομίες, Τελωνεία κ.λπ.) και κατάργησης «αδικαιολόγητων επιβαρύνσεων, όπως για παράδειγμα το αγγελιόσημο».
Η ανάρτηση ισολογισμών ΑΕ στο διαδικτυακό τόπο του υπουργείου Οικονομικών ή των Επιμελητηρίων.
Η ανάγκη άμεσων μέτρων καταπολέμησης της μάστιγας του παρεμπορίου που πλήττει ιδιαίτερα την ελληνική βιοτεχνία.