Σημαντικές περικοπές στις δαπάνες του Δημοσίου ανακοίνωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών στη Βρετανία, Τζορτζ Όζμπορν με σκοπό του περιορισμού του τεράστιου ελλείμματος της χώρας, σε συνέχεια των προεκλογικών εξαγγελιών από τους Τόρις.

Όπως ανέφερε ο υπουργός θα καταθέσει το νέο, έκτακτο προϋπολογισμό στις 22 Ιουνίου όπου και θα αναφέρονται οι λεπτομέρειες.

Μόνο μέσα στο 2010, η βρετανική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε περικοπές της τάξης των 6 δισεκατομμυρίων λιρών (7 δισ ευρώ).

Ακόμη θα επανεξεταστούν και οι δαπάνες που είχε προβλέψει η προηγούμενη κυβέρνηση ενώ έχουν υπάρξει και αναφορές από τους υπουργούς της νέας κυβέρνησης ότι οι Εργατικοί απέκρυψαν «τρελές δαπάνες» για να εμφανίσουν μικρότερο χρέος που φτάνει στα 153 δισεκατομμύρια λίρες (180 δισ. ευρώ).

Ο πρωθυπουργός Ντείβιντ Κάμερον αρνήθηκε να αποκλείσει αύξηση του ΦΠΑ στο 20%, κάτι, που όπως σημειώνει ο «Guardian», είναι τόσο πολύ αναμενόμενο ώστε ορισμένα καταστήματα έχουν ήδη αρχίσει τις αυξήσεις. Επιπλέον, κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για κακοδιαχείριση και αναίτιες δαπάνες.

Απαντώντας οι Εργατικοί κατηγορούν τη νέα κυβέρνηση ότι προσπαθεί να μεταθέσει αλλού την ευθύνη για τις περικοπές που θα ανακοινώσει.