Στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2006 υποχωρεί το ευρώ, εν μέσω ανησυχιών ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα στην Ευρώπη θα υπονομεύσουν την ανάκαμψη.

Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου υποχωρεί σήμερα, Δευτέρα, έως τα 1,2234 δολάρια που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2006, για να ανακάμψει ελαφρά, ανεβαίνοντας στα 1,2270 δολάρια.

Το ευρώ βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα τετραετίας, υπό το βάρος των ανησυχιών που τρέφει η διεθνής επενδυτική κοινότητα για την οικονομική και δημοσιονομική υγεία της Ευρωζώνης και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά της. Την περασμένη εβδομάδα το ευρώ υποχώρησε 3,1% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ και ακόμη δεν έχει αποκομίσει κέρδη από τις περικοπές στους προϋπολογισμούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αλλά και τις επικείμενες περικοπές στους προϋπολογισμούς της Γαλλίας και της Ιταλίας.

Την ίδια στιγμή, σε νέα επίπεδα ρεκόρ αναρριχήθηκε ο χρυσός, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στο πολύτιμο μέταλλο για να προστατευθούν από τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση σημείωσε άνοδο έως 0,3%, στα 1.236,50 δολ. η ουγγιά, διευρύνοντας για τέταρτη εβδομάδα την άνοδό του. Οι ράβδοι χρυσού σε ευρώ σημείωσαν άνοδο 0,9% φθάνοντας στα 1.010,755 ευρώ. Στη Σαγκάη κατά τις πρωινές συναλλαγές τα συμβόλαια του χρυσού σημείωσαν άνοδο 0,4% φθάνοντας στα 272,68 το γραμμάριο.

Το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών στις 14 Μαΐου αγγίζοντας τα 1.249,40 δολάρια η ουγγιά, σημειώνει από την αρχή του έτους άνοδο 13%. Οι τιμές του χρυσού οδεύουν να σημειώσουν άνοδο για δέκατο έτος, ήτοι το μακροβιότερο ανοδικό διάστημα, τουλάχιστον από το 1920. Ο χρυσός επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο ως το κλασικό επενδυτικό καταφύγιο και αναλυτές εκτιμούν πως δεν αποκλείεται ακόμη και τώρα περαιτέρω αύξηση της επενδυτικής ζήτησης.

Εν τω μεταξύ, πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία, με το αργό να υποχωρεί προσωρινά κάτω και από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Στις πρωινές συναλλαγές, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου υποχωρούσε κατά 1,18 δολάρια στα 70,43 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του Μπρεντ υποχωρούσε επίσης κατά 1,43 δολάρια το βαρέλι στα 76,50 δολάρια. Η πτώση των τιμών του πετρελαίου συνδέεται άμεσα με την υποχώρηση του ευρώ έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών. Τις πιέσεις εντείνει και η ανησυχία για τις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες.