Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα πέντε χρόνια από την ίδρυσή του, το YouTube ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα ότι τα βίντεο που βλέπουν οι χρήστες του ξεπέρασαν τις δύο δισεκατομμύρια προβολές την ημέρα.

Όταν το πρώτο βίντεο ανεβάστηκε στο YouTube στις 23 Απριλίου 2005, η υπηρεσία λειτουργούσε ως κυρίως ωςμέσο που επέτρεπε στους bloggers να ενσωματώνουν βιντεοκλίπ στις αναρτήσεις τους. Σήμερα, ο δικτυακός τόπος έχει γίνει σημείο αναφοράς για το διαδικτυακό βίντεο και έχει αποκτήσει σημαντική πολιτιστική επιρροή σε όλο τον κόσμο.

«Χάρη σε σας, ο δικτυακός τόπος μας ξεπέρασε ακόμα ένα ορόσημο και πλέον υπερβαίνει τις δύο δισεκατομμύρια προβολές την ημέρα» γράφει η ομάδα του YouTube στο επίσημο εταιρικό ιστολόγιο.

«Αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από ό,τι το συνολικό κοινό των τριών μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης» υπερηφανεύεται.

Για να γιορτάσει τα πέμπτα της γενέθλια, η υπηρεσία εγκαινίασε το νέο κανάλι YouTube 5 Year, στο οποίο χρήστες και δημιουργοί εξηγούν πώς ο δικτυακός τόπος άλλαξε τις ζωές τους. Το κανάλι περιλαμβάνει, για παράδειγμα, ένα ντοκιμαντέρ που αναφέρεται στη χρήση του YouTube στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Ιράν, καθώς και στο ημερολόγιο ενόςάνδρα που μοιράστηκεμέσω της υπηρεσίαςτην προσωπική μάχη του με τον καρκίνο.

Η εταιρεία YouTube, με έδρα το Σαν Μπρούνο της Καλιφόρνιας, δημιουργήθηκε από τον Τσαντ Χάρλεϊ, τον Στιβ Τσεν και τον Τζοουίντ Καρίμ, οι οποίοι ήταν τότε συνεργάτες στην εταιρεία PayPal.

Το 2006 ο δικτυακός τόπος εξαγοράστηκε από τη Google για 1,65 δισ. δολάρια και έκτοτε εμπλουτίζεται σταδιακά με διαφημίσεις ώστε να μεγάλη πηγή κερδοφορίας στο Διαδίκτυο.