Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που δέχονταιπιέσεις από τις Βρυξέλλες για τη μείωση των εθνικών ελλειμμάτων, με τη σειρά τους ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπήπεραιτέρω εξοικονόμηση πόρων στην Ένωση.

Το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2011 προβλέπει αύξηση των διοικητικών δαπανών των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων κατά 4,5% (+2,9% για την Επιτροπή), συμπεριλαμβανόμενης της δημιουργίας θέσεων εργασίας και αυξήσεις μισθών.

Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση από τα τέλη του 2009 σχετικά με την μισθολογική αναβάθμιση για περίπου 50.000 Ευρωπαίους δημόσιους υπαλλήλους.

Οι κυβερνήσεις δέχονται αύξηση μόνο κατά 1,9%, λόγω της κρίσης, έναντι του 3,7% που εζητείτο από τους υπαλλήλους, που υποστηρίζονταν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μήνυσε τα κράτη μέλη της ΕΕ για να κερδίσει την υπόθεση.

Το σχέδιο προϋπολογισμού θα αρχίσει να συζητείται την Τρίτη από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ και η συζήτηση φαίνεται ότι θα είναι έντονη.

«Συμφωνήσαμε να δαπανήσουμε καλύτερα, αλλά όχι να δαπανήσουμε περισσότερα», δήλωσε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να είναι εκείνη που ζητεί από όλα τα κράτη μέλη προσπάθειες για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, και θα πρέπει να κάνει και εκείνη το ίδιο σε ότι την αφορά. Δεν μπορεί να ενεργεί σαν να μην υπάρχει οικονομική κρίση» πρόσθεσε.

Διπλωμάτης από άλλη μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, δήλωσε: «Αναμένω με ανυπομονησία να μάθω γιατί ο προϋπολογισμός της Επιτροπής θα πρέπει να αυξηθεί σε πραγματικούς όρους κατά 6%, τη στιγμή που ο επίτροπος Όλι Ρεν δηλώνει στις χώρες ότι πρέπει να μειώσουν τα ελλείμματά τους. Θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να εξηγήσει τη λογική αυτή».

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής για θέματα προϋπολογισμού, Πατρίζιο Φιορίλι ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτίμησε ότι η Κομισιόν δεν πρόκειται να καταγράψει, σε ότι την αφορά, καμία νέα θέση εργασίας.

Δικαιολόγησε δε την αύξηση του λειτουργικού κόστους της ΕΕ με την αύξηση των δαπανών για τις συντάξεις («όπως παντού στην Ευρώπη») και με την αύξηση των δαπανών «για την ασφάλεια σε πολλά μέρη του κόσμου όπου το προσωπικό της ΕΕ εργάζεται».

Σε σύνολο 142,6 δισ ευρώ, το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2011 περιλαμβάνει περίπου 64,4 δισ. ευρώ για δράσεις που έχουν σχέση με την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη (+3,4% σε σύγκριση 2010).

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής δικαιολόγησε την αύξηση αυτή, λέγοντας «είναι ακριβώς σε περιόδους κρίσης που θα πρέπει να συμβάλουμε στην ανάκαμψη επενδύοντας σε σχέδια για το μέλλον».