Πριν από τους δεινοσαύρους
Τον σκελετό ενός άγνωστου ως σήμερα σαρκοβόρου εντόπισαν παλαιοντολόγοι στη Βραζιλία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η γιγάντια σαύρα προϋπήρξε των δεινοσαύρων και, αν κρίνουμε από το μέγεθός της, ήταν ιδιαίτερα τρομακτική.
Οπως αναφέρουν μάλιστα, ο «Ρrestosuchus»- όπως ονομάστηκε- θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι κοντινός συγγενής των κροκοδείλων. Τα απολιθώματα βρέθηκαν 160 χλμ. μακριά από το Πόρτο Αλέγκρε στη Νότια Βραζιλία. Οι υπολογισμοί των επιστημόνων έδειξαν ότι ο απειλητικό σαρκοβόρο ζούσε πριν από περίπου 250 εκατομμύρια έτη και είχε μήκος 7 μ. και βάρος έναν τόνο.
Λόγω του σημείου στο οποίο βρέθηκαν τα προϊστορικά απολιθώματα, όπου στο μακρινό παρελθόν υπήρχε μια λίμνη, οι παλαιοντολόγοι υποστηρίζουν ότι ο Ρrestosuchus πιθανότατα έστηνε ενέδρες σε φυτοφάγα ζώα που πήγαιναν στη λίμνη για να δροσιστούν.
Οι γυναίκες με νεότερους άνδρες ζουν λιγότερο!
Οι γυναίκες που παντρεύονται νεότερους άνδρες έχουν κατά 20% υψηλότερη θνησιμότητα, συγκριτικά με όσες έχουν παντρευτεί έναν συνομήλικό τους, υποστηρίζουν τώρα οι ειδικοί του γερμανικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Ερευνών Μax Ρlanck στο Ροστόκ.
Μελετώντας τα ιατρικά στοιχεία δύο εκατομμυρίων ζευγαριών από τη Δανία, οι επιστήμονες είδαν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικιακή διαφορά μεταξύ της γυναίκας και του άνδρα τόσο περισσότερο περιορίζεται το προσδόκιμο ζωής της πρώτης. Αντίθετα, παρατήρησαν ότι οι σύζυγοι που είναι κατά επτά έως εννέα χρόνια μεγαλύτεροι από τις γυναίκες τους έχουν κατά 11% χαμηλότερη θνησιμότητα συγκριτικά με όσους είναι συνομήλικοι με τις γυναίκες τους.
Στην περίπτωση όμως των γυναικών που είναι παντρεμένες με νεότερους κατά επτά έως εννέα χρόνια άνδρες, είδαν ότι η θνησιμότητα εκτοξεύεται στο 20% για αυτές συγκριτικά με τις γυναίκες που ήταν παντρεμένες με συνομήλικους άνδρες.
Ενδοφακοί «σβήνουν» τη μυωπία
Καλύτερα αποτελέσματα φαίνεται ότι δίνει η μέθοδος τοποθέτησης ενδοφακών για την αντιμετώπιση της μυωπίας σε σχέση με τη συμβατική επέμβαση λέιζερ, όπως δείχνει τώρα νέα μελέτη βρετανών ειδικών από το Οφθαλμιατρικό Νοσοκομείο Μούρφιλντς του Λονδίνου.
Η τεχνική αφορά την εισαγωγή ενός λεπτού πλαστικού φακού μέσα στο μάτι, είτε πίσω από την κόρη του ματιού είτε μπροστά από την ίριδα. Από την άλλη, η μέθοδος του λέιζερ αφορά την αφαίρεση τμήματος του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού. Και οι δύο τεχνικές ωστόσο βασίζονται στην ίδια λογική: στοχεύουν και αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο το φως εισέρχεται στο μάτι, με αποτέλεσμα οι εικόνες να εστιάζονται στο σωστό σημείο του οφθαλμού.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως, παρά το γεγονός ότι η μέθοδος τοποθέτησης φακικών ενδοφακών (ΙΟLs) δεν είναι τόσο διαδεδομένη όσο η επέμβαση με λέιζερ για την αποκατάσταση της όρασης σε άτομα με μυωπία, θα μπορούσε μελλοντικά να γίνει πολύ δημοφιλής. Μάλιστα από την πρώτη αναλυτική ανασκόπησή τους προέκυψε τελικά ότι οι ασθενείς τείνουν να προτιμούν τους ενδοφακούς.
Τατουάζ χένας και λευχαιμία
Με τον κίνδυνο εμφάνισης λευχαιμίας φαίνεται ότι συνδέονται τα τατουάζ χένας από την Ασία και τη Μέση Ανατολή, τα οποία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μόδα και σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Ειδικοί από νοσοκομεία των Ενωμένων Αραβικών Εμιράτων διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που ζουν στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου συνηθίζεται ο ιδιαίτερος αυτός στολισμός των χεριών και άλλων σημείων του σώματος, εμφάνιζαν αρκετά υψηλή συχνότητα οξείας μυελογενούς λευχαιμίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πρόβλημα δεν φαίνεται να εντοπίζεται στη χένα, αλλά σε ορισμένες άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται για τη διάλυση της σκόνης της, όπως π.χ. το βενζόλιο, το οποίο είναι γνωστός καρκινογόνος παράγοντας και έχει ήδη απαγορευθεί σε πολλές χώρες (και σε όλη την ΕΕ με βάση ευρωπαϊκή οδηγία). Δυστυχώς όμως εξακολουθεί να χρησιμοποιείται παρανόμως σε πολλές περιπτώσεις.
Οι περιπτώσεις οξείας μυελογενούς λευχαιμίας στις γυναίκες των Εμιράτων ήταν κατά 93% πιο υψηλά σε σχέση με τους άνδρες και κατά 63% πιο υψηλά σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν εκπατριστεί.
Σόγια εναντίον σπέρματος
Στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα φαίνεται ότι παρεμβαίνουν τα συστατικά των καρπών της σόγιας, σύμφωνα με νέα κινεζική μελέτη των ειδικών του Ιατρικού Κολεγίου Γουενζού. Για τη δράση αυτή φαίνεται ότι ευθύνονται φυσικά χημικά που περιέχονται στα φασόλια σόγιας- όπως π.χ. η γενιστεΐνη -, τα οποία μιμούνται τη δράση των γυναικείων ορμονών του φύλου.
Από εργαστηριακά πειράματα που πραγματοποίησαν οι κινέζοι ειδικοί διαπιστώθηκε ότι η γενιστεΐνη παρεμβαίνει στην παραγωγή σημαντικών ενζύμων που συμβάλλουν στη διαδικασία της παραγωγής σπέρματος.
Οπως υποστηρίζουν μάλιστα οι ίδιοι στο επιστημονικό έντυπο «Αsian Journal of Αndrology», μετά την απορρόφησή τους από το έντερο οι ισοφλαβόνες σόγιας φθάνουν στο αναπαραγωγικό σύστημα. Η υπερβολική λοιπόν έκθεση σε παράγοντες όπως η γενιστεΐνη και η δαϊδζεΐνη, που μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων, θα μπορούσε να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.
«Αθώα» η μπριζόλα
Μια νέα μεγάλη μετα-ανάλυση ερευνών αθωώνει τα κορεσμένα λιπαρά για την εμφάνιση καρδιοπαθειών, παχυσαρκίας και διαβήτη και ρίχνει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στους υδατάνθρακες, όπως το επεξεργασμένο αλεύρι και η ζάχαρη.
Εξετάζοντας 21 συνολικά προηγούμενες μελέτες όπου είχαν λάβει μέρος περίπου 350.000 ασθενείς, οι ειδικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που να συνδέουν το κορεσμένο λίπος με την πρόκληση καρδιαγγειακών νοσημάτων και στεφανιαίας νόσου. Είδαν ακόμη ότι η αντικατάσταση του κορεσμένου λίπους με περισσότερους υδατάνθρακες επιδεινώνει τελικά τους δείκτες που συνδέονται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων και διαβήτη.
Σύμφωνα με τον δρα Μάικλ Σέχτερ του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως π.χ. τα κορνφλέικς, είναι τελικά εκείνες που προκαλούν μεγάλο στρες στο ενδοθήλιο, την εσωτερική «φόδρα» των αρτηριών, που μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να οδηγήσει στην εμφάνιση σοβαρών προβλημάτων υγείας.