ΟΣΟΙ άκουσαν προ ημερών τον άλλοτε ισχυρό παράγοντα του Μεγάρου Μαξίμου, γνωστό ως διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου επί των ημερών της «γαλάζιας» διακυβέρνησης, κ. Ι. Αγγέλου να δηλώνει στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η οποία διερευνά
το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου ότι… δεν υπήρξε διευθυντής αλλά ένας απλός συνεργάτης του κ. Κ. Καραμανλή, ένιωσαν τουλάχιστον αμήχανα.Οπως άλλωστε και όταν άκουσαν τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο και υπουργό Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλο, «δεξί χέρι» του κ. Καραμανλή την εποχή της παντοκρατορίας του, να δηλώνει και εκείνος
συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού «όσο και οι υπόλοιποι υπουργοί». Ορισμένοι ερμήνευσαν τη στάση τους ως απόπειρα να αποσυνδέσουν πλήρως το όνομα του κ. Καραμανλή και ταυτοχρόνως το ίδιο το πρωθυπουργικό περιβάλλον,εξέχοντα μέλη του οποίου υπήρξαν και οι ίδιοι, από τυχόν εμπλοκή στην πολύκροτη υπόθεση.

Η προσπάθεια των ανθρώπων του Μεγάρου Μαξίμου να βγουν από το «κάδρο του Βατοπαιδίου» στο οποίο διαδραμάτιζαν κεντρικό ρόλο ήταν προφανής, όπως σχολίαζαν κάποιοι βουλευτές, κάτι άλλωστε που επιχείρησαν και οι έτεροι προνομιακοί συνομιλητές- κατά την πρώτη κυβερνητική περίοδο- του κ. Καραμανλή, κκ. Γ.Αλογοσκούφης και Γ.Βουλγαράκης , οι οποίοι εμφανίστηκαν να μη γνωρίζουν τίποτα και να μην έχουν απολύτως καμία ανάμειξη στην υπόθεση των (ανίερων) ανταλλαγών ακινήτων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπαιδίου, παραπέμποντας διά τα περαιτέρω είτε στους υφισταμένους τους υφυπουργούς είτε στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Π.Δούκας:
«Η εύκολη Ιφιγένεια»
Ολα θα έμοιαζαν σχεδόν ειδυλλιακά για τους προαναφερθέντες αν δεν είχε προηγηθεί ο κ. Π. Δούκας. Η κατάθεση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τα πάλαι ποτέ επίλεκτα στελέχη του πρωθυπουργικού «συστήματος». Ο άνθρωπος που είδε να καταστρέφεται η πολιτική του καριέρα εξαιτίας του «μακιαβελικού παραγοντισμού» ορισμένων, όπως κατήγγειλε, εμφάνισε εαυτόν ως «εύκολη Ιφιγένεια που θυσιάστηκε επειδή δεν διατηρούσε εκλεκτικές σχέσεις με το οικοσύστημα Μαξίμου». Οπως κατέθεσε στην Εξεταστική προσφάτως, «το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε την πορεία της υπόθεσης, αφού τον Ιούνιο του 2004 μου τηλεφώνησε ο κ. Γιάννης Αγγέλου, διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, και μου ζήτησε να εξετάσω κατά προτεραιότητα τη Γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων», με την οποία άνοιξε οριστικά ο δρόμος για να προχωρήσουν οι ανταλλαγές. Ο κ. Δούκας δεν έχει κάνει πίσω ούτε χιλιοστό από τη δήλωσή του αυτή και, όπως λένε συνομιλητές του, «ισχύουν στο ακέραιο όσα έχει καταθέσει».

Ι.Αγγέλου:
«Ημουν απλά συνεργάτης»
«Δεν υπάρχει θέση διευθυντού του πολιτικού γραφείου του Πρωθυπουργού. Δεν υπάρχει θεσμοθετημένη τέτοια θέση, ούτε τον ρόλο αυτόν είχα ποτέ ούτε τον διεκδίκησα» κατέθεσε ο κ. Αγγέλου στην Εξεταστική Επιτροπή, αφήνοντας εμβρόντητα κυρίως τα «γαλάζια» μέλη της. Και όταν του ζητήθηκαν διευκρινίσεις συμπλήρωσε: «Εγώ ήμουν απλά συνεργάτης του πρωθυπουργού» .

Ως «απλός συνεργάτης», λοιπόν, ο άνθρωπος που έλυνε και έδενε στο Μέγαρο Μαξίμου αρνήθηκε ότι παρενέβη τηλεφωνικώς στον κ. Δούκα για να εξετάσει κατά προτεραιότητα το επίμαχο θέμα. Οπως υποστήριξε είχε μια «συνηθισμένη τηλεφωνική επικοινωνία με τον τότε υφυπουργό» για να του αναφέρει την ύπαρξη μιας επιστολής φορέων της Ξάνθης για το ιδιοκτησιακό θέμα της λίμνης Βιστωνίδας. «Υπάρχει και μια επιστολή των φορέων της Ξάνθης.Εάν δεν την έχεις δει, δες την» φέρεται να του είπε. «Αυτό και τίποτε άλλο. Και το λέω με βεβαιότητα,διότι ήταν η μόνη διατύπωση που χρησιμοποιούσα απαρέγκλιτα» κατέθεσε ο κ. Αγγέλου, «φορτώνοντας» τα περαιτέρω στον κ. Δούκα. Μοναδική λεπτομέρεια είναι ότι ο ίδιος τοποθέτησε χρονικά την επικοινωνία με τον υφυπουργό Οικονομικών στον Ιούλιο 2004, ενώ εκείνος είπε ότι δέχθηκε το τηλεφώνημα από το Μαξίμου στις αρχές Ιουνίου του 2004.

Θ. Ρουσόπουλος:
«Δεν συντόνιζα»»
«Ημουν συνεργάτης του πρωθυπουργού, όπως και οι υπόλοιποι υπουργοί. Η ειδοποιός διαφορά ήταν ότι το δικό μου γραφείο ήταν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου» κατέθεσε ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας κ. Ρουσόπουλος, παίρνοντας προσεκτικές αποστάσεις από το ίδιο το παρελθόν του. Αρνήθηκε ότι ο λόγος που ο τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλ. Κοντός του ζήτησε να δεχθεί τους εκπροσώπους των φορέων της περιφέρειάς του που αντιδρούσαν στο ιδιοκτησιακό της Βιστωνίδας ήταν οι πνευματικές σχέσεις του με τους Εφραίμ και Αρσένιο. Τους δέχθηκε όπως δεχόταν και άλλους εκπροσώπους φορέων, ενώ τους δήλωσε αναρμόδιος.

Επιπλέον, υποστήριξε ότι ούτε ο κ. Ευ. Μπασιάκος, τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, στον οποίο είχε παραπέμψει τους φορείς της Ξάνθης, τον ενημέρωσε για οτιδήποτε- ακόμη και για την Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2006 (μεταξύ του ιδίου και του κ. Δούκα), που άνοιγε τη διαδικασία των ανταλλαγών μέσω της ΚΕΔούτε κάποιος άλλος εκ των εμπλεκομένων προσώπων. «Ούτε ο κ. Μπασιάκος, ούτε κανένας άλλος από τους υπουργούς ή υφυπουργούς, οι οποίοι για τον άλφα ή βήτα λόγο ως αρμόδιοι υπέγραψαν ή προχώρησαν κάποια υπόθεση σχετική με αυτό το θέμα», είπε ο κ. Ρουσόπουλος, «φωτογραφίζοντας» όσους κατά την άποψή του εμπλέκονται εκ της αρμοδιότητάς τους στην υπόθεση.

Αντέκρουσε δε τα περί συντονιστικού ρόλου που του αποδιδόταν ενώ όσον αφορά τις συχνές επισκέψεις του στη Μονή Βατοπαιδίου αλλά και σε άλλες μονές της Αθωνικής Πολιτείας, τις απέδωσε στη βαθιά θρησκευτικότητα που τον διακρίνει.

Γ. Αλογοσκούφης:
«Δεν γνωρίζω τίποτα»
«Τα θέματα της δημόσιας περιουσίας είχαν ανατεθεί από τον πρωθυπουργό αποκλειστικά στους υφυπουργούς» κατέθεσε ο άλλοτε «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας και εκ των βασικών κυβερνητικών συνεργατών του κ. Καραμανλή κατά την πρώτη περίοδο της «γαλάζιας» διακυβέρνησης. Ο κ. Αλογοσκούφης αρνήθηκε και την «παραμικρή σχέση με το ζήτημα των παραχωρήσεων και ανταλλαγών δημοσίων εκτάσεων», αν και στην κατάθεσή του ο τότε υφιστάμενός του υφυπουργός κ. Αντ. Μπέζας τον είχε εμπλέξει υποστηρίζοντας ότι είχε συνεργασία μαζί του και στο θέμα της αναπομπής της γνωμοδότησης του αρμοδίου Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων και στο θέμα της έκδοσης της ανακλητικής απόφασης των ανταλλαγών. Μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς παρέπεμψε στον κ. Μπέζα, όσο και στον κ. Δούκα, λέγοντας ότι όλες οι σχετικές ενέργειες και υπουργικές αποφάσεις και πράξεις «υπογράφονταν πάντοτε από τους αρμόδιους υφυπουργούς».

Γ.ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗΣ «Δεν πήρα ποτέ καμία εντολή από κανέναν»

«Κατά τα άλλα;»ρωτήθηκε ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της ΝΔ κ. Βουλγαράκης μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του.Ξεσπώντας σε γέλια απάντησε:«Κατά τα άλλα… ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα» ! Το ερώτημα βεβαίως αφορούσε όσα δραματικά συμβαίνουν στη χώρα και τις αναταράξεις που έχουν προκαλέσει στο πολιτικό σύστημα.

Αλλά και η…απάντηση του κ.Βουλγαράκη σε αυτά αναφερόταν, αποτυπώνοντας προφανώς από τη δική του οπτική τα πράγματα. Ο πρώην υπουργός πήρε τις μεγαλύτερες δυνατές αποστάσεις από όλους και όλα:

«Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εγώ δεν μίλησα ποτέ με κανέναν συνάδελφό μου, δεν πήρα ποτέ καμία εντολή από κανέναν, δεν συνομίλησα- παρ΄ ότι μιλούσα καθημερινά και με τον Καραμανλή και με τον Αγγέλου και με όλους- με κανέναν για τίποτα, ούτε ποτέ μου είπε κανείς “δες τους, μην τους δεις, κάνε, δείξε, ράνε”. Τίποτα, είμαι εκτός θέματος»!