Πολύ καλά κάνουν ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου και η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη και γκρεμίζουν αυθαίρετα κτίσματα στις παραλίες. Ευχόμαστε η προσπάθεια να συνεχιστεί και να τελεσφορήσει. Ομως η μάχη κατά της αυθαιρεσίας δεν θα πρέπει να εξαντληθεί εκεί. Θα πρέπει να επιδείξουν την ίδια ευαισθησία και για τις αυθαιρεσίες του κράτους. Δεν μπορεί το Δημόσιο να δεσμεύει αυθαιρέτως για δεκαετίες ολόκληρες οικόπεδα πολιτών και να μην προχωρεί στην αποζημίωση των ιδιοκτητών τους.

Για παράδειγμα, ο Δήμος Αθηναίων για περίπου 25 χρόνια έχει δεσμεύσει δεκάδες οικόπεδα με σκοπό να τα διαμορφώσει σε χώρους πρασίνου. Ολα αυτά τα χρόνια όμως δεν έχει κάνει τίποτε. Απλώς κοροϊδεύει τους ιδιοκτήτες, εμπλέκοντάς τους στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Διότι αν ήθελε να δημιουργήσει χώρους πρασίνου θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε απαλλοτριώσεις, αποζημιώσεις και διαμόρφωση των χώρων. Αντ΄ αυτού, αυθαίρετα και παραβιάζοντας το Σύνταγμα, στερεί τους πολίτες από την περιουσία τους.

Βεβαίως, την ίδια στιγμή, όλα αυτά τα χρόνια ο κάθε δήμαρχος καλλιεργεί τις πελατειακές του σχέσεις με τους χιλιάδες περιοίκους των οικοπέδων αλλά και με τους δημότες εν γένει χτίζοντας το «περιβαλλοντικό» του προφίλ. Αυθαιρετώντας λοιπόν εξασφαλίζει την ψήφο τους και την εκλογή του. Και αυτό δεν το κάνει μόνο ο σημερινός δήμαρχος κ. Ν. Κακλαμάνης.

Το έχουν κάνει όλοι οι δήμαρχοι και των δύο κομμάτων που έχουν κυβερνήσει τη χώρα και διοικήσει τον Δήμο Αθηναίων όλα αυτά τα χρόνια. Από τους κκ. Δ. Μπέη και Μιλτ. Εβερτ ως τον κ. Δ. Αβραμόπουλο και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά των κομμάτων της Αριστεράς που αν και δεν έχουν αναλάβει τη δημαρχία, στηρίζουν τις ενέργειες του εκάστοτε δημάρχου.

Παρά τις όποιες δικαστικές αποφάσεις και τις επισημάνσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, η στάση τους δεν αλλάζει και ο πολίτης παραμένει απροστάτευτος από την αυθαιρεσία του κράτους. Η τακτική αυτή όμως έφερε τη χώρα στο χείλος της Αβύσσου και πρέπει επιτέλους να τελειώνει.

gpapai@dolnet.gr