Το Κατάρ στην πραγματικότητα κυβερνάται από τέσσερις οικογένειες και η καθεμία στρέφει το ενδιαφέρον της και σε μια ειδική επένδυση.Ο πρωθυπουργός Χαμαντ μπιν Τζασίμ αλ Θάνι για παράδειγμα,ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα μας,έχει στρέψει το ενδιαφέρον του στις επενδύσεις real estate και στα ενεργειακά.Εχει κάνει επενδύσεις σε ακίνητα σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.Ο σεϊχης,57 ετών,από τους πλουσιότερους ηγέτες στον κόσμο,εμφανίζεται να έχει ιδιαίτερη αδυναμία για την Ελλάδα.Δεν είναι μόνο που γνωρίζει με κάθε λεπτομέρεια την ελληνική μυθολογία,αλλά έχει και έλληνες στενούς συνεργάτες,όπως για παράδειγμα ο πιλότος του προσωπικού του αεροσκάφους κ.Ι.Σταυρακίδης.

Η κυβέρνηση του Κατάρ δεν κάνει βεβαίως επενδύσεις στη χώρα μας επειδή ο εμίρης έχει διαβάσει ελληνική μυθολογία,αλλά επειδή βλέπει την Ελλάδα ως «πύλη» για την ενεργειακή σε πρώτη φάση διείσδυσή τους στην Ευρώπη,μπαίνοντας έτσι «σφήνα» στους πετρελαϊκούς αγωγούς της Ρωσίας αλλά και των ΗΠΑ. Κυρίως τα λιμάνια της Ελλάδας προφέρονται για τον σκοπό αυτόν,αλλά περισσότερο φαίνεται ότι οι Αραβες φέρνουν τα πετροδολάριά τους στη χώρα μας για να δημιουργήσουν και ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς ώστε να πουλούν ηλεκτρικό ρεύμα (με πρώτη ύλη το υγροποιημένο αέριο και το υγροποιημένο πετρέλαιο,που θεωρούνται και φιλικά προς το περιβάλλον) στην Ευρώπη και ένα μέρος του να το διοχετεύουν στην εγχώρια αγορά,όπως ακριβώς έκαναν την αρχή με την επένδυση στον Αστακό.

Αλλά δεν είναι μόνο το Κατάρ που ενδιαφέρεται για τη χώρα μας για ενεργειακούς λόγους.

Είναι και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα,το ενδιαφέρον των οποίων εστιάζεται κυρίως στα φωτοβολταϊκά πάρκα και στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Το ελληνικό ενδιαφέρον για αραβικές επενδύσεις στρέφεται τώρα και προς τη Βηρυτό, όπου την Κυριακή,με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού κ.Γ. Παπανδρέου,όπως ανακοινώθηκε,πρόκειται να συγκληθεί αραβικό οικονομικό φόρουμ.