Την άποψη ότι είναι απαραίτητο για την επιβίωση της Ευρωζώνης να παρακολουθούνται στενά από την Ευρώπη τα χρέη των κρατών-μελών εκφράζει και ο επίτροπος Όλι Ρεν, ενώ εξετάζεται το πώς θα ενισχυθεί ο κοινοτικός έλεγχος επί των εθνικών προϋπολογισμών.

«Επειδή οι οικονομίες της Ευρωζώνης είναι στενά συνδεδεμένες μέσω του κοινού νομίσματος, είναι σημαντικό να προλαμβάνεται η αδύναμη οικονομική πολιτική μιας χώρας να απειλεί την οικονομική επιτυχία των άλλων» δηλώνει ο Όλι Ρεν στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat.

«Μέχρι τώρα ο έλεγχος της οικονομικής πολιτικής εστιαζόταν σχεδόν ολοκληρωτικά στα ελλείμματα, και τα χρέη διογκώνονταν υπερβολικά» αναφέρει, προσθέτοντας ότι «στο μέλλον η εξέλιξη του χρέους των χωρών πρέπει να παρακολουθείται πιο προσεκτικά από πριν και πιθανή καθοδική περιδίνηση πρέπει να διακόπτεται εγκαίρως».

Ο Όλι Ρεν σημείωσε ότι οι ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τις προηγούμενες εβδομάδες πρόλαβαν την ανεξέλεγκτη μετάδοση των προβλημάτων της Ελλάδας, αλλά η κρίση αποκάλυψε επίσης ρωγμές στην οικονομική ραχοκοκαλιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Σταματήσαμε την ανεξέλεγκτη μετάδοση της ελληνικής πυρκαγιάς ώστε να μην γίνει ανεξέλεγκτη» λέει ο ευρωπαίος επίτροπος. «Το πρόβλημα της οικονομικής και νομισματικής ένωσης συνίσταται στο ότι ο νομισματικός άξονας ήταν ισχυρότερος από τον οικονομικό. Η κρίση έδειξε ότι και οι δύο είναι αναγκαίοι» κατέληξε.