ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Στο στόχαστρο των περιβαλλοντολόγων και της κοινής γνώμης βρίσκεται πλέον η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ, καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας μήνας από το δυστύχημα στη δεξαμενή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού χωρίς να έχει σταματήσει η ροή του μαύρου χρυσού στη θάλασσα, που μπορεί να φτάνει και τα 70.000 βαρέλια την ημέρα.

Η εταιρεία δέχεται πυρά από παντού για την αδυναμία της να κλείσει την τρύπα από την οποία ρέουν συνεχώς τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή και το φυσικό περιβάλλον.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που έφεραν στη δημοσιότητα οι «Νew Υork Τimes», η διαρροή πρέπει να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που ανέφερε αρχικά η ΒΡ και η αμερικανική Ακτοφυλακή, ενώ επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατηγορούν την εταιρεία επειδή δεν καταφεύγει σε καλά θεμελιωμένες επιστημονικές μεθόδους για να δώσει μια εκτίμηση της ποσότητας. Οι επικρίσεις σε βάρος της ΒΡ εντάθηκαν μετά την προβολή ενός βίντεο που δείχνει τη διαρροή του πετρελαίου από το φρεάτιο. Η ταχύτητα της ροής, όπως φαίνεται στην εικόνα, είναι τέτοια που οδηγεί τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι η αρχική εκτίμηση για διαρροή 5.000 βαρελιών την ημέρα είναι πολύ μετριοπαθής.

Το ερώτημα για το μέγεθος της μόλυνσης απασχολεί τους ειδικούς από την πρώτη στιγμή που σημειώθηκε το ατύχημα, στις 20 Απριλίου. Στην αρχή η ΒΡ και η Ουάσιγκτον υποστήριζαν ότι από το φρεάτιο στον βυθό της θάλασσας έφευγαν περί τα 1.000 βαρέλια την ημέρα. Η οργάνωση SkyΤruth χρησιμοποίησε δορυφορικές εικόνες για να διαπιστώσει το μέγεθος της ροής και στις 27 Απριλίου ανέβασε τις εκτιμήσεις στα 5.000

βαρέλια την ημέρα.

Την επομένη, η αμερικανική κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτό το νούμερο, παρά τη δημόσια αντίδραση της ΒΡ. Ενα βαρέλι χωράει 42 γαλόνια πετρελαίου, ήτοι 159 λίτρα. Στη συνέχεια η ΒΡ παραδέχτηκε ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι, αν η διαρροή μεγαλώσει, η ποσότητα του πετρελαίου που χύνεται στη θάλασσα μπορεί να φτάσει και τα 60.000 βαρέλια την ημέρα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μιλάμε πλέον για μια διαρροή α λα «Εxxon Valdez» κάθε τέσσερις ημέρες. Σύμφωνα με την ΒΡ, η συγκεκριμένη πετρελαιοπηγή περιέχει τουλάχιστον 50 εκατομμύρια βαρέλια. Οι ειδικοί που εξετάζουν τώρα το βίντεο θα αποφανθούν με μεγαλύτερη ακρίβεια για την ποσότητα που χάνεται κάθε μέρα και δεν λείπουν οι απαισιόδοξοι που κάνουν λόγο για 70.000 βαρέλια. Παράλληλα, οι μηχανικοί της ΒΡ συνεχίζουν τις απεγνωσμένες προσπάθειες για να σταματήσουν τη διαρροή. Στόχος τους είναι να τοποθετήσουν έναν μικρότερο σωλήνα στο στόμιο του σωλήνα απ΄ όπου διαρρέει το πετρέλαιο για να το διοχετεύσουν στην επιφάνεια της θάλασσας και να το συγκεντρώσουν.