ΜΠΑΝΓΚΟΝΓΚ

Σε κατάσταση πολιορκίας παραμένει το εμπορικό κέντρο της ταϊλανδικής πρωτεύουσας Μπανγκόνγκ, καθώς οι δεκάδες χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές – τα «κόκκινα πουκάμισα» – παρέμειναν στις θέσεις τους, παρά το γεγονός ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας άνοιξαν την Παρασκευή πυρ «στο ψαχνό» σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους τοΣάββατο στη Μπανγκόκ, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες. Τα νέα θύματα αυξάνουν σε τουλάχιστον 20 νεκρούς και 141 τραυματίες τον απολογισμό των τελευταίων 24 ωρών, ενώ στο σύνολό τους, από την έναρξη της τρέχουσας φάσης των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στα μέσα Μαρτίου, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 50 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους χίλιους.

Πυρά ακούγονταν σε συνοικίες της Μπανγκόκ όπου έχουν οχυρωθεί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές και σύννεφα καπνού υψώνονται πάνω από την πόλη.

Ηγετικό στέλεχος των «κόκκινων πουκάμισων» δήλωσε ότι οι διαδηλωτές δεν θα εγκαταλείψουν τις περιοχές όπου βρίσκονται. «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι η κυβέρνηση αναλάβει τις ευθύνες της» δήλωσε ο Κουαντσάι Πραϊπάνα, ένας από τους επικεφαλής των διαδηλωτών, παρόλο που τα αποθέματα σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα εξαντλούνται.

Στο μεταξύ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν απηύθυνε έκκληση για «επείγουσα επιστροφή στο διάλογο προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση». Αυτοσυγκράτηση και ειρηνικό διάλογο ζήτησαν και από τις δύο πλευρές και οι ΗΠΑ.

Ο στρατός της Ταϊλάνδης έχει αποκλείσει τους διαδηλωτές στο κέντρο της Μπανγκόκ, έχει στήσει δεκάδες σημεία ελέγχου κι έχει καταστήσει σαφές ότι προτίθεται να τους απομακρύνει βίαια. Όπως δήλωσαν κυβερνητικά στελέχη, ο στρατός έχει λάβει άδεια να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά για να «αμυνθεί».

Όλο το βράδυ της Παρασκευής, αλλά και το πρωί του Σαββάτου η κατάσταση παρέμεινε εξαιρετικά τεταμένη. Στους σοβαρά τραυματισμένους περιλαμβάνονται και αρκετοί δημοσιογράφοι και εικονολήπτες – ένας εξ αυτών, τραυματισμένος στο πόδι και την κοιλιακή χώρα από πυρά ελεύθερου σκοπευτή, είναι Καναδός- ενώ σε κώμα παραμένει ο πρώτος στόχος των κυβερνητικών δυνάμεων, και στρατιωτικός αρχηγός των διαδηλωτών, ο ταξίαρχος Κατίγια Σαουασντιπόλ, ο οποίος πυροβολήθηκε στο κεφάλι από «σνάιπερ» ενώ μιλούσε σε δημοσιογράφους κοντά στην περιοχή που έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές ο πρώην στρατηγός Κατίγια Σαβασντιπόλ.

Να σημειωθεί πως η απόφαση για βίαιη καταστολή των «κόκκινων πουκάμισων» ελήφθη λίγα 24ωρα μετά την απόφαση της –ουσιαστικά διορισμένης από τον βασιλιά και τον στρατό – κυβέρνησης της χώρας να μην προχωρήσει τελικά σε εκλογές μέσα στο έτος, καθώς το συγκεντρωμένο εδώ και δυο μήνες πλήθος των φτωχών αγροτών από τις επαρχίες αξιώνει, ως προαπαιτούμενο για την επιστροφή στις εστίες του, την επαναφορά στην εξουσία του εκλεγμένου πλην εκδιωχθέντος πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα.

Η κατάσταση που επικρατεί πλέον στην ασιατική χώρα χαρακτηρίζεται «εμφυλιοπολεμική», καθώς αρκετοί διαδηλωτές είναι οπλισμένοι, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις και «συμπαθούντες» τους διαδηλωτές αστυνομικοί φέρονται να άνοιξαν πυρ κατά στρατιωτών, για να προστατεύσουν από τις σφαίρες τραυματισμένους πολίτες. ΗΠΑ, Βρετανία, Ιαπωνία και άλλες χώρες έκλεισαν τις πρεσβείες τους, που βρίσκονται πολύ κοντά στη ζώνη του πυρός.