«Εκοψε» το Συμβούλιο της Επικρατείας τα προεδρικά διατάγματα του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Καστανίδη για την ίδρυση τεσσάρων νέων εφετείων, σε Ηράκλειο Κρήτης, Χαλκίδα, Αγρίνιο και Μυτιλήνη. Το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, υπό την προεδρία του κ. Κ. Μενουδάκου, έκρινε παράνομα τα τέσσερα διατάγματα, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης για την ίδρυση των νέων εφετείων στηρίχθηκε σε παρωχημένες (προ διετίας, Μάρτιος 2008), αλλά και ελλιπείς γνωμοδοτήσεις αξιολόγησης δεδομένων της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Επιπροσθέτως, δεν τηρήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες για την εφαρμογή του «εξορθολογισμικού χάρτη των δικαστηρίων» και οι προϋποθέσεις επίτευξης του «στόχου της καλής διοίκησης της Δικαιοσύνης». Οι γνωμοδοτήσεις αυτές, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, αναφέρονται σε ορισμένα μόνο από τα απαιτούμενα από τον νόμο κριτήρια. Δηλαδή δεν περιέχουν αξιολόγηση των «κρίσιμων για τη νομιμότητα» των υπό ίδρυση νέων εφετείων στοιχείων που αφορούν τη δυνατότητα στελέχωσής τους στο πλαίσιο του υπάρχοντος συνολικού αριθμού δικαστικών λειτουργών, αλλά και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα εφετεία, από τα οποία θα αφαιρεθούν δικαστές για να στελεχώσουν τα νέα δικαστήρια. Ούτε όμως αναφέρονται και στα προβλήματα τα οποία θα ανακύψουν στην πράξη από τη λειτουργία τους. Ακόμη, οι αρεοπαγίτες δεν αναφέρονται στο «ζήτημα του κόστους από τη λειτουργία των εφετείων». Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, «εξέφερε άποψη αποκλειστικώς ως προς την ίδρυση νέων εφετείων,χωρίς να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις για την ορθολογική διάρθρωση της δευτεροβάθμιας Δικαιοσύνης».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν με νόημα ότι οι γνωμοδοτήσεις για την ίδρυση νέων δικαστηρίων πρέπει να τεκμηριώνονται σε πρόσφατα και κατάλληλα επεξεργασμένα στοιχεία και να λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές συγκυρίες του χρόνου ίδρυσης των δικαστηρίων. Δεν παραλείπουν να αναφέρουν ότι τα κριτήρια αυτά λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο για την ίδρυση νέων δικαστηρίων, αλλά και προς την κατεύθυνση μείωσης ή συγχώνευσής τους.

«Νίκη της δικαιοσύνης και των δικαστών»
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΟΝΤΙΚΑΚΗΣ
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων
«Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων από τη Δευτέρα 17.5.2010 αναστέλλει τις κινητοποιήσεις του και την αποχή των μελών του από τα καθήκοντά τους. Η απόρριψη των σχεδίων ΠΔ είναι μία νίκη της Δικαιοσύνης διότι με την απόφαση του ΣτΕ καθορίζονται ουσιαστικά οι όροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη από την Πολιτεία για την ίδρυση νέων δικαστικών μονάδων και ιδιαίτερα εφετείων. Οι θέσεις του συλλόγου μας δικαιώνονται».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΑΠΤΗΣ
Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Μεσολογγίου
«Με υπομνήματα και στοιχεία που προσκομίσαμε ως σύλλογος στο ΣτΕ, υπενθυμίζαμε ότι τα σχέδια ΠΔ δεν είχαν νόμιμο έρεισμα γιατί τα στοιχεία που τα συνόδευαν ήταν ανεπίκαιρα, ενώ τα οικονομικά, ειδικότερα, ήταν εντελώς αόριστα και ατεκμηρίωτα. Καιρός είναι να γίνει αντιληπτό από τους υπουργούς Δικαιοσύνης ότι δεν μπορούν να αυθαιρετούν και να φέρνουν προ τετελεσμένων γεγονότων την Πολιτεία. Ευτυχώς στην Ελλάδα οι δικαστές είναι δικαστές!».