ΛΟΝΔΙΝΟ. «Κατοικούν» στη Γη περίπου από την εποχή των δεινοσαύρων και έχουν καταφέρει να διατηρηθούν στη ζωή παρά τα κατά καιρούς κύματα μαζικής εξαφάνισης ειδών. Και όμως οι σαύρες, περί ων ο λόγος, κινδυνεύουν τώρα να «σβηστούν» από τον παγκόσμιο χάρτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την επιβίωση του συγκεκριμένου είδους ερπετών κρούει μια διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science» και η οποία έδειξε ότι ποσοστό της τάξεως του 20% εκ των 3.800 ειδών σαύρας που ζουν σήμερα στον πλανήτη θα μπορούσε να εξαφανιστεί ως το 2080 αν η θερμοκρασία συνεχίσει να εμφανίζει αύξηση σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιοχές της Γης, όπως στο Μεξικό, το 12% των πληθυσμών σαύρας εξαφανίστηκε μεταξύ του 1975 και του 1995, γεγονός που αποδίδεται από τους ειδικούς στην κλιματική αλλαγή.

Οι σαύρες αναφέρονται συχνά ως ψυχρόαιμα ζώα αλλά στην πραγματικότητα η θερμοκρασία του σώματός τους προσαρμόζεται ανάλογα με το εξωτερικό περιβάλλον. Τα ερπετά αυτά χρειάζεται να εκτεθούν στον ήλιο όταν κάνει κρύο προκειμένου να ζεσταθούν ή να αναζητήσουν σκιά όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι σε πολλές περιοχές του πλανήτη οι θερμοκρασίες έχουν εμφανίσει τέτοια άνοδο ώστε οι σαύρες να μην μπορούν λόγω της ζέστης να μείνουν έξω στον ήλιο κατά τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να αναζητήσουν τροφή. Το αποτέλεσμα είναι ότι τελικώς εξασθενούν και πεθαίνουν.