Νέο αρνητικό ρεκόρ για την Ελλάδα καταγράφεται στην τελευταία παγκόσμια μελέτη για την πειρατεία λογισμικού που εκπόνησε η Βusiness Software Αlliance (ΒSΑ), ο διεθνής οργανισμός που εκπροσωπεί την παγκόσμια βιομηχανία λογισμικού, σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών αγοράς ΙDC. Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης αυτής, η οποία αποτυπώνει τα ποσοστά πειρατείας Η/Υ σε περισσότερες από 100 χώρες όπως διαμορφώθηκαν από το 2008 ως το 2009, στη χώρα μας η εγκατάσταση πειρατικού λογισμικού αυξήθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα φθάνοντας στο 58% και κατατάσσει τη χώρα μας στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρώπη. Η εμπορική αξία του παράνομου λογισμικού ανέρχεται στα 173 εκατ. ευρώ (248 εκατ. δολάρια).

Παρά την οικονομική ύφεση, η πειρατεία λογισμικού Η/Υ μειώθηκε σε αρκετές αγορές, σημειώνοντας πτώση σε 54 χώρες και αύξηση σε μόνο 19 χώρες, σύμφωνα με τη μελέτη των ΒSΑ/ΙDC. Ωστόσο το παγκόσμιο ποσοστό πειρατείας αυξήθηκε από 41% σε 43%, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ταχεία ανάπτυξη χωρών με υψηλό δείκτη πειρατείας όπως είναι η Κίνα, η Ινδία και η Βραζιλία, αυξάνοντας παράλληλα το συνολικό τους μερίδιο στην παγκόσμια αγορά λογισμικού.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο μέσος όρος του δείκτη πειρατείας παρέμεινε σταθερός στο 35%, με τη Βουλγαρία στο 67%, τη Ρουμανία στο 65% και την Ελλάδα στο 58% να κατατάσσονται στις τρεις πρώτες θέσεις. Παρ΄ όλο που η εθνική οικονομία δεν σημείωσε πρόοδο, οι εισαγωγές Η/Υ στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 11% και εκτιμάται πως, αν δεν είχαν πραγματοποιηθεί ενέργειες όπως αυτές της ΒSΑ και των εγχώριων μεταπωλητών για την καταπολέμηση της πειρατείας, το ποσοστό της πειρατείας θα μπορούσε να αυξηθεί περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Σύμφωνα με την κυρία Κατερίνα Γαλανοπούλου, εκπρόσωπο της Επιτροπής Μελών της ΒSΑ στην Ελλάδα, «η μελέτη αποδεικνύει περίτρανα πως ως ΒSΑ μπορούμε να κάνουμε περισσότερες ενέργειες για την καταπολέμηση της πειρατείας στην Ελλάδα.Το 58% που κατέχει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή απέχει πολύ από τον αποδεκτό μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης». «Η εξυγίανση του κλάδου της πληροφορικής» προσθέτει «θα οδηγήσει στη δημιουργία περισσότερων νέων θέσεων εργασίας,στην αύξηση του εισοδήματος των εγχώριων επιχειρήσεων, καθώς και των εσόδων του κράτους». Σύμφωνα με την ΙDC, για κάθε 100 ευρώ νόμιμου λογισμικού που πωλήθηκε το 2009, επιπλέον 75 ευρώ αντιστοιχούσαν στο πειρατικό. Ωστόσο οι απώλειες αυτές δεν επηρεάζουν μόνο τα έσοδα της βιομηχανίας λογισμικού αλλά και τις εγχώριες οικονομίες. Μελέτη των ΒSΑ/ΙDC που παρουσιάστηκε το 2008 σχετικά με τα οικονομικά οφέλη από τη μείωση του ποσοστού πειρατείας κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες σε τέσσερα χρόνια προβλέπει ότι μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, να ενισχυθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 261 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας παράλληλα τα φορολογικά έσοδα του κράτους κατά 88 εκατ. ευρώ. Η ΙDC εκτιμά πως για κάθε ένα δολάριο νόμιμου λογισμικού που πωλείται σε μια χώρα επιπλέον 3-4 δολάρια εισρέουν για τις εγχώριες εταιρείες διανομής και υπηρεσιών. Επιπλέον τα πειρατικά προϊόντα λογισμικού θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των Η/Υ καθώς οι παράνομες εκδόσεις συχνά περιέχουν ιούς.

Σημειώνεται ότι η πειρατεία προγραμμάτων Η/Υ μειώθηκε σε 54 από τις 111 χώρες που μελετήθηκαν, ωστόσο ο παγκόσμιος δείκτης πειρατείας αυξήθηκε από 41% το 2008 στο 43% το 2009, γεγονός που οφείλεται στην αύξηση πωλήσεων Η/Υ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Παράλληλα η εμπορική αξία του πειρατικού λογισμικού το 2009 ανήλθε στα 35,8 δισ. ευρώ (51,4 δισ. δολάρια). Από τις επισκοπούμενες χώρες ΗΠΑ, Ιαπωνία και Λουξεμβούργο εξακολουθούν να έχουν τον χαμηλότερο δείκτη πειρατείας με ποσοστά 20%, 21% και 21% αντίστοιχα. Στις χώρες με το υψηλότερο ποσοστό πειρατείας περιλαμβάνονται η Γεωργία, η Ζιμπάμπουε και η Μολδαβία, που διατηρούν τον δείκτη πάνω από 90%.