Απρόσμενα αισιόδοξοι εμφανίζονται οι οικονομολόγοι οι οποίοι μετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου Reuters για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Οι αναλύσεις, ή μάλλον οι προσδοκίες τους, μοιάζουν ακριβώς αντίθετες από την οικονομική συγκυρία που αποτυπώνεται στις επίσημες «μετρήσεις», καθώς η κρίση χρέους, η οποία ξεκίνησε από την Ελλάδα, δεν έχει ακόμη εκτονωθεί – σημειωτέον ότι η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 7 ως τις 13 Μαΐου. Ο συντάκτης του βρετανικού πρακτορείου Ρος Φίνλεϊ που επιμελήθηκε την έρευνα εξήγησε ότι η αισιοδοξία κατ΄ αρχάς αφορά τον ρυθμό ανάκαμψης και επίσης τη γεωγραφική κατανομή της, καθώς διαβλέπουν αισθητή ισχυροποίηση των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Είναι αλήθεια ότι στις ΗΠΑ, στην Ιαπωνία και περισσότερο στην ευρωζώνη και στη Βρετανία η ανάκαμψη είναι ακόμη αβέβαιη και χωρίς δυναμική, σε αντίθεση με τις αναδυόμενες οικονομικές «υπερδυνάμεις», κυρίως την Ινδία και την Κίνα, για τις οποίες οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι έχουν μπει σε σταθερό αναπτυξιακό μονοπάτι. Κατά δεύτερον, οι οικονομολόγοι βρίσκουν ότι το 1 τρισ. δολάρια (750 δισ.

ευρώ) που εξασφάλισαν από κοινού η Ευρωπαϊκή Ενωση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το περασμένο Σαββατοκύριακο αποτελεί μια αξιόπιστη εγγύηση για τις αποδόσεις, που μπορεί να οδηγήσει σε ηρεμία τις αγορές. Οπως εξηγούν, δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτά τα ποσά που εξασφαλίστηκαν από τις 16 χώρες της ευρωζώνης να χρησιμοποιηθούν στην πράξη ποτέ, παρά τις διαδεδομένες ανησυχίες για τα «υπερβολικά» δημόσια χρέη σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες, ακόμη και αν η πρόβλεψη για τα επιτόκια είναι σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

«Η ανάκαμψη μοιάζει όλο και περισσότερο να είναι τύπου V (δηλαδή γρήγορων ρυθμών) και αυτό επιβεβαιώνεται κάθε εβδομάδα που περνάει» δήλωσε η Ελεν Μπίζον Ζέντνερ , αμερικανίδα οικονομολόγος της ΒΤΜU από τη Νέα Υόρκη, απηχώντας την κοινή αίσθηση ότι τα επιθετικά μέτρα δημόσιας τόνωσης της συγκυρίας που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις στο απόγειο της ύφεσης, δουλεύουν πολύ καλά. Βέβαια το κύριο ερώτημα είναι κατά πόσον η ανάκαμψη αυτή εξακολουθεί να στηρίζεται κυρίως σε αυτές τις δημόσιες παρεμβάσεις ή κατά πόσον, αντίστροφα, έχει ήδη αποκτήσει τη δική της δυναμική. «Παρ΄ όλο που στις αρχές του 2010 η συγκυρία μοιάζει απρόσμενα ανοδική, υπάρχουν ανησυχίες για τη βιωσιμότητα μιας ισχυρής ανάπτυξης χωρίς τη δημόσια στήριξη.

Αυτό θα κριθεί στο δεύτερο εξάμηνο» είπε η Ζέντνερ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προγνώσεις των οικονομολόγων για την ιδιωτική κατανάλωση στην Ιαπωνία, που παρέμεναν αρκετά απαισιόδοξες, βελτιώθηκαν. Υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι η κρίση του ελληνικού χρέους, που οδήγησε σε μείωση της αξίας του ευρώ έναντι του δολαρίου σε μόλις πάνω από 1,25 δολ. από 1,45 δολ. στις αρχές της χρονιάς, ενδέχεται να καθυστερήσει τις δημόσιες Αρχές από το να αυξήσουν τα επιτόκια. Η δημοσκόπηση του Reuters δείχνει ότι οι οικονομολόγοι για πρώτη φορά αρχίζουν να θέλουν πιο γρήγορο σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής της Fed, αφού κατά μέσον όρο η έκκλησή τους έχει μετατεθεί από τα τέλη της χρονιάς στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι πιθανόν να αυξήσουν τα επιτόκιά τους εφέτος.