Ιστορικά οι αποδόσεις των μετοχών έχουν μεγάλη συσχέτιση με την πορεία των εταιρικών κερδών, έστω και αν σε περιόδους υπερβολής αυτός ο κανόνας ενίοτε καταστρατηγείται. Ο συνεχής περιορισμός του κόστους, ο έλεγχος των μισθολογικών αυξήσεων και η ισχυρή παγκόσμια ανάπτυξη είχε οδηγήσει π.χ. πριν από την έναρξη της τελευταίας μεγάλης κρίσης, τα εταιρικά κέρδη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ως ποσοστά του ΑΕΠ στις τρεις μεγάλες οικονομικές ζώνες (ΗΠΑ, ευρωζώνη, Ιαπωνία). Αυτό λειτούργησε υποστηρικτικά και στο πενταετές ράλι των μετοχών, ενώ και στην Ελλάδα το «γύρισμα» των εταιρικών κερδών (αλλά και του Χρηματιστηρίου) από το 2003 οδήγησε τα εταιρικά κέρδη, συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων, γύρω στο 5% του ΑΕΠ. Μετά ήλθαν βέβαια η κρίση και η ύφεση και οι μετοχές κατέρρευσαν, καθώς τα εταιρικά κέρδη σημειώνουν σωρευτικές απώλειες πάνω από 55% από το υψηλό του κύκλου τους έναντι 33% του μέσου όρου της μεταπολεμικής ιστορίας των υφέσεων. Καθώς όμως οι οικονομίες εξέρχονταν τα τελευταία τρίμηνα από την ύφεση, η ανάκαμψη των εταιρικών κερδών (60%-65% από τα χαμηλά του εταιρικού κύκλου) αποτυπώθηκε και στην άνοδο 75% των μετοχών παγκοσμίως από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009.
Οι αναλυτές προβλέπουν σήμερα αύξηση των κερδών ανά μετοχή παγκοσμίως κατά 27% το 2010, ενώ καθώς η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, τα επιτόκια παραμένουν χαμηλά, τα αποθέματα θα χρειαστεί να αναπληρωθούν και η σύγκριση με την εξασθενημένη κερδοφορία του 2009 είναι σχετικά εύκολη, η αισιοδοξία των επενδυτών τουλάχιστον για εφέτος δείχνει να είναι μάλλον κατανοητή.
Το 2011 όμως τα πράγματα αλλάζουν, καθώς οι συγκρίσεις με τα εταιρικά κέρδη του 2010 θα είναι πιο δυσμενείς, τα κρατικά χρέη οδηγούν σε αύξηση των φόρων, ενώ ορισμένες κεντρικές τράπεζες ίσως να αυξήσουν δειλά τα επιτόκια. Επιπροσθέτως οι αγορές αναμένεται να δώσουν έμφαση στην πορεία των τελικών πωλήσεων (εσόδων) ώστε να διαχωρίσουν στα αποτελέσματα τον αντίκτυπο της συγκράτησης του κόστους από αυτόν της τελικής ζήτησης.
Οι παράγοντες όμως αυτοί θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη τόσο των οικονομιών όσο και της εταιρικής κερδοφορίας, την ώρα που η ύφεση στην Ελλάδα θα συνεχίσει να πλήττει τα εταιρικά κέρδη, δημιουργώντας ίσως (μαζί με την απελευθέρωση στην αγορά εργασίας) νέα δεδομένα και στην ατμομηχανή του ΧΑ, δηλαδή στις τράπεζες, οι οποίες ίσως οδηγηθούν τελικά σε νέα φάση συγκέντρωσης.