Το 2011 φιλοδοξούν Ευρώπη και Αμερική να έχουν καταλήξει σε ρύθμιση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμόδιων, του ευρωπαίου επίτροπου Μισέλ Μπαρνιέ και του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, μετά τις συναντήσεις τους στην Ουάσιγκτον. Εν τω μεταξύ ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο ξεκίνησε σε συνεργασία με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έρευνα σε εννέα μεγάλες τράπεζες (Goldman Sachs, Μorgan Stanley, UΒS, Citigroup, JΡ Μorgan Chase, Credit Suisse, Deutsche Βank, Βank of ΑmericaΜerrill Lynch και Credit Αgricole) για να διαπιστώσει αν προτού ξεσπάσει η κρίση διοχέτευσαν στην αγορά παραποιημένα οικονομικά στοιχεία για να μην υποβαθμιστούν από τους οίκους αξιολόγησης.

ΗΠΑ και Ευρώπη, οι οποίες ελέγχουν «το 40% του παγκόσμιου εμπορίου και πάνω από το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ», σημειώνει ο κ. Μπαρνιέ, καταγράφουν στην κοινή τους δήλωση «τη συμφωνία τους για τη σημασία της μείωσης του συστημικού κινδύνου και των προβλημάτων που θέτουν οι “πολύ μεγάλες για να χρεοκοπήσουν” εταιρείες». Σε αυτή την κατεύθυνση προσυπογράφουν τα νέα τραπεζικά πρότυπα τα οποία ετοιμάζει η αρμόδια Επιτροπή της Βασιλείας (υπό την αιγίδα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών), καθώς και το πρόγραμμα αύξησης των ρυθμίσεων του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που έχει καθορίσει το G20.

«Ο στόχος μου είναι εξαιρετικά απλός:

Καμία αγορά, κανένα προϊόν, κανένας κλάδος των αγορών δεν θα ξεφύγει από τους νέους κανόνες, οι οποίοι θα είναι σαφείς και απολύτως ορθά και έξυπνα σχεδιασμένοι» τόνισε ο κ. Μπαρνιέ, παραδεχόμενος πάντως ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ιδιαίτερα για τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds). Ο κ. Γκάιτνερ είχε στείλει μια επιστολή στον κ. Μπαρνιέ τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο για τη ρύθμιση των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (που είχε προταθεί από την ΕΕ πέρυσι και εξακολουθεί να βρίσκεται υπό συζήτηση) εγκαθιδρύει διακρίσεις σε βάρος των μη ευρωπαϊκών κεφαλαίων, ιδιαίτερα των αμερικανικών και των βρετανικών. Ο κ. Μπαρνιέ δήλωσε: «Θα αντιταχθώ σε κάθε τέτοια διάκριση», ενώ παραδέχτηκε ότι, τουλάχιστον για τις αγορές παραγώγων, «οι συζητήσεις στις ΗΠΑ είναι πιο μπροστά από τις δικές μας», έστω και αν «συμμεριζόμαστε τους ίδιους στόχους». Πρέπει «να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας» καθώς «το 2010 και το 2011 είναι κρίσιμες χρονιές. Το 2010 είναι η χρονιά των αποφάσεων και της σύγκλισης. Το 2011 πρέπει να είναι η χρονιά των εφαρμογών».

Ηδη προτού φύγει από την Ευρώπη, την Κυριακή, ακριβώς τη στιγμή που υιοθετείτο το ευρωπαϊκό πλάνο για τη λεγόμενη κρίση του δημοσίου χρέους, ο κ. Μπαρνιέ έφθασε να μιλήσει για κυρώσεις όλων των ειδών, ακόμη και για νομικές. «Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις κυρώσεις ενάντια σε όλες τις αφύσικες κερδοσκοπικές κινήσεις» και τους κερδοσκόπους, που «βγάζουν λεφτά από τη δυστυχία των λαών» , όπως της Ελλάδας, σύμφωνα με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο Εurope 1. Απέναντι στην πιεστικότητα των «κερδοσκοπικών κινήσεων», ούτε η ατζέντα του G20 ούτε οι αποφάσεις για ρυθμίσεις σε δύο χρόνια μοιάζουν να είναι στο ύψος των περιστάσεων. Οπως το δικαιολόγησε ο επίτροπος στην εφημερίδα «Les Εchos», «ο χρόνος των αγορών είναι απείρως πιο γρήγορος από τον πολιτικό χρόνο».

Σ την ίδια συνέντευξη, ο κ. Μπαρνιέ εξήγησε ότι στα ζητήματα «των οίκων αξιολόγησης και των λογιστικών προτύπων» η Ευρώπη είναι πιο προχωρημένη από τις ΗΠΑ και ως τον Ιούνιο θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από την Ευρωβουλή οι νέοι κανόνες για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας. Αντίθετα «για το σύνολο των αγορών παραγώγων, που αντιπροσωπεύουν γιγαντιαία ποσά (600 τρισ. δολάρια), εκ των οποίων το 80% διαφεύγει από κάθε έλεγχο» οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει περισσότερο στη ρύθμιση των αντίστοιχων προϊόντων και του «short selling», για τα οποία στην Ευρώπη «θα κάνουμε προτάσεις το καλοκαίρι». Συνολικότερα όμως, καθώς «στο σύνολο των συναλλαγών των χρηματοπιστωτικών αγορώντο 80% είναι συναλλαγές ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, έχουμε την υποχρέωση να δράσουμε παράλληλα» δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.