Η εμπειρία της Τουρκία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι πολλαπλά χρήσιμη για την Ελλάδα στη σημερινή συγκυρία, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στο Ελληνο-Τουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, που σφραγίστηκε από την υπογραφή 21συμφωνιών μνημονίων για συνεργασία σε κρίσιμους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

«Σημειώνω, ιδιαίτερα, ότι επιτύχατε να επωφεληθείτε της συνδρομής του ΔΝΤ για να προσδώσετε στην τουρκική οικονομία μια νέα αναπτυξιακή δυναμική, η οποία ενισχύει τη βούληση της ηγεσίας σας να αποκτήσει η Τουρκία ένα ρόλο πιο ενεργό, πιο διακριτό στη διεθνή σκηνή. Η εμπειρία σας είναι πολλαπλά χρήσιμη για τη χώρα μου στη σημερινή συγκυρία», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Δασκαλόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ επεσήμανε ακόμη ότι οι επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών αποτελούν μια σταθερή γέφυρα επικοινωνίας και συνεργασίας και συμβάλλουν στην άμβλυνση των παραδοσιακών φορτίσεων του πολιτικού κλίματος.

Βλέπουμε θετικά, συνέχισε, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας γιατί «Θέλουμε την Τουρκία πιο κοντά στην Ευρώπη, για να είναι πιο κοντά στην Ελλάδα».

«Είμαστε γείτονες, στο παρελθόν υπήρξαμε και εχθροί, ωστόσο, στη σημερινή παγκόσμια δομή σχέσεων, οι συγκρουσιακές λογικές είναι ξεπερασμένες», σημείωσε ο κ. Δασκαλόπουλος.

«Πιστεύουμε ότι η επιχειρηματική συνέργεια μπορεί να ενισχύσει και το πολιτικό αμοιβαίο κεφάλαιο καλής πίστης, και να εμφυσήσει στις δύο χώρες μια παραγωγικότερη αντίληψη για τις μεταξύ τους σχέσεις και τα αμοιβαία τους συμφέροντα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου και Επικεφαλής Διεθνών Δράσεων κ. Θανάσης Λαβίδας τόνισε ότι μια δέσμευση σε διπλωματικό επίπεδο για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή θα προσέφερε μία νέα ευκαιρία και δυνατότητα στις επιχειρήσεις των δύο χωρών να προχωρήσουν ακόμη πιο αποφασιστικά σε συνεργασίες.

«Είναι κοινή μας βούληση να αξιοποιήσουμε κάθε νέα δυνατότητα σε παραγωγικές δραστηριότητες, σε δραστηριότητες που μπορούν να αποφέρουν οικονομική και πολιτική προστιθέμενη αξία, να τονώσουν τις εθνικές οικονομίες και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, σε τομείς όπως οι υπηρεσίες υγείας, η εξοικονόμηση ενέργειας, η πράσινη ανάπτυξη, η προώθηση της καινοτομίας, του εκσυγχρονισμού της γνώσης και της εκπαίδευσης», είπε ο κ. Λαβίδας.

Σημαντικές επιχειρηματικές συναντήσεις

Περισσότερες από 200 συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργούΤαγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Θανάδης Λαβίδας κηρύσσοντας την έναρξη του Ελληνο-τουρκικού Επιχειρηματικού Φόρουμ.

Οι συναντήσεις αυτές, όπως είπε ο κ. Λαβίδας, είχαν εξαιρετικό ενδιαφέρον και χαρακτήρισε την Τουρκία κατ’ εξοχήν στρατηγικό οικονομικό εταίρο για τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Η Ελλάδα ταυτόχρονα αποτελεί για τους Τούρκους επιχειρηματίες σημαντικό πόλο επενδύσεων και γέφυρα για επέκταση σε άλλες γεωγραφικές περιοχές.

Ο κ. Λαβίδας επισήμανε ότι πρέπει να γίνουν πιο αποφασιστικά βήματα και πιο αποφαστικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Selim Egeli πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου αναφέρθηκε στην υπογραφή των 21 συμφωνιών σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Από το 1950 μέχρι το 1999 είχαμε υπογράψει επτά τέτοιες συμφωνίες ανέφερε ο κ. Egeli τονίζοντας τη μεγάλη σημασία των σχετικών συμφωνιών. Θα επηρεάσουν, όπως είπε, το μέλλον των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Ο κ. Egeli επισήμανε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές από κοινού ευκαιρίες ανάπτυξης σε τομείς όπως ο τουρισμός, ο κατασκευαστικός τομέας και ο τομέας των επιχειρηματικών συνεργασιών.