Χαράτσι
Αγνοια εξακολουθεί να δηλώνει η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη (σκίτσο) για το νέο «χαράτσι» με την επωνυμία «Δικαίωμα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών» (ΔΕΤΕ)

που άρχισε να επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ από τις 2 Μαΐου. * * *
«Δεν υπάρχει υπουργική απόφαση» περιορίστηκε να απαντήσει χθες στη Βουλή, όταν κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έθεσε το ζήτημα της πρόσθετης αυτής επιβάρυνσης των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ κ. Αστ. Ροντούλης. * * *
Παρά την επιμονή του βουλευτή, ο οποίος αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία το τέλος αυτόύψους 5 τοις χιλίοις επί του συνόλου κάθε λογαριασμού- προορίζεται για ειδική εξτρά αμοιβή των τελωνειακών, αλλά και τη διάψευση των τελευταίων ότι πρόκειται να εισπράξουν επίδομα δι΄ αυτού του τρόπου, η υπουργός δεν απάντησε και έτσι έμεινε ασαφές το ποιος αποφάσισε την επιβολή του.

* * *
Δικαιώθηκε ύστερα από μια δικαστική διαμάχη τριών και πλέον ετών κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο έλληνας πρώην διευθυντής της Εurostat καθηγητής κ. Φ. Νανόπουλος από το Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Νανόπουλος, με αγωγή του τον Φεβρουάριο του 2007, η οποία δικάστηκε τον Νοέμβριο του 2009, ζητούσε την καταδίκη της ΕΕ για σειρά πράξεων και παραλείψεων της τελευταίας, οι οποίες προσέβαλαν την τιμή και την υπόληψή του κατά την περίοδο 2002-2004, εμπλέκοντάς τον στο σκάνδαλο της Εurostat.

* * *
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία κατά του κ. Νανόπουλου το 2003 και διεξήχθη σε βάθος έρευνα από την ειδική υπηρεσία ΟLΑF, η οποία κατέληξε σε πλήρη απαλλαγή του από όλες τις κατηγορίες που είχαν διατυπωθεί από γερμανό δημοσιογράφο. Η Επιτροπή αρκέστηκε σε ένα λακωνικό σημείωμα στην ιστοσελίδα της για την απαλλαγή, αλλά δεν τον αποκατέστησε ούτε ηθικά ούτε επαγγελματικά.

* * *
Τα αιτήματα του κ. Νανόπουλου προς το Δικαστήριο Δημόσιας Διοίκησης ήταν να υποχρεωθεί η Επιτροπή να του καταβάλει το ποσόν των 850.000 ευρώ και να καταδικαστεί να καταβάλει τα δικαστικά έξοδα. Στην απόφαση της 11.5.2010 το Δικαστήριο καταδικάζει την Επιτροπή στην καταβολή του συνόλου των δικαστικών δαπανών και την υποχρεώνει να καταβάλει στον κ. Νανόπουλο το ποσό των 90.000 ευρώ για ηθική βλάβη.

* * *
Ο κ. Νανόπουλος, ερωτηθείς για την υπόθεση, απάντησε: « Είναι σαφώς δικαίωση δική μου αλλά και έμμεσα για πολλούς άλλους συναδέλφους μου από τη Εurostat που διασυρθήκαμε από ύποπτα κέντρα χειραγώγησης των υψηλών θέσεων στα ευρωπαϊκά όργανα αλλά και από την ευκολία με την οποία η Επιτροπή Πρόντι- Κίνοκ, φοβούμενη την πτώση της, δεν δίστασε να δημιουργήσει ένα τεράστιο σκάνδαλο εις βάρος της Εurostat. Αυτή η απόδοση δικαιοσύνης με ικανοποιεί μερικώς, διότι βλέπω ότι οι πολιτικοί και οι αυλικοί τους παραμένουν στο απυρόβλητο χάριν ενός νομικού καθεστώτος που τους καλύπτει πλήρως ».

Κέρδη από τις περικοπές
Η μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ ως αποτέλεσμα των τελευταίων μέτρων της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική προσαρμογή θα εξοικονομήσει περί τα 27 εκατ. ευρώ το 2010 και επιπλέον κατά 11,4 εκατ.

ευρώ το 2011 (λόγω εφαρμογής σε 12μηνη βάση) από τα κόστη της εταιρείας.

* * *
Αυτή είναι η εκτίμηση της Πειραιώς Χρηματιστηριακής η οποία προβλέπει ότι εφέτος η ΕΥΔΑΠ θα σημειώσει κύκλο εργασιών ανάλογο με τον περυσινό στα 387,67 εκατ. ευρώ, ebitda στα 75,5 εκατ. (+56,3%) και καθαρά κέρδη 28,94 εκατ. ευρώ (+404%).