Νέα πειρατική επίθεση εκδηλώθηκε στον Κόλπο του Αντεν στο ελληνικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο «Εleni Ρ» με σημαία Λιβερίας, στο οποίο επιβαίνουν και δύο έλληνες ναυτικοί ως πλήρωμα. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Ουκρανία, φορτωμένο με σιδηρομετάλλευμα με τελικό προορισμό την Κίνα και δέχθηκε την επίθεση των σομαλών πειρατών ενώ έπλεε 250 ναυτικά μίλια ανοικτά των ακτών του Ομάν. Το πλοίο τελεί υπό τη διαχείριση της ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακής εταιρείας Εurobulk Ltd.

Πρόκειται για το δεύτερο ελληνικών συμφερόντων εμπορικό πλοίο που βρίσκεται πλέον στα χέρια σομαλών πειρατών και το πρώτο ύστερα από πολύ καιρό στο οποίο επιβαίνουν ως πλήρωμα έλληνες ναυτικοί. Το άλλο ελληνικών συμφερόντων εμπορικό πλοίο που βρίσκεται στα χέρια Σομαλών είναι το «Voc Daisy» με σημαία Παναμά, στο οποίο εκδηλώθηκε πειρατική επίθεση στις 21 Απριλίου ενώ έπλεε 190 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά του Σαλαλάχ, στο Ομάν. Το εν λόγω πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν 21 φιλιππινέζοι ναυτικοί, τελεί υπό τη διαχείριση της εταιρείας Samartzis Μaritime Εnterprises. Από την 1η Μαρτίου ως και χθες πειρατικές επιθέσεις είχαν δεχθεί και κρατούνται δέκα εμπορικά πλοία και 186 ναυτικοί διαφόρων εθνικοτήτων, κυρίως όμως από τις Φιλιππίνες.

Προχθές πειρατική επίθεση δέχθηκε το δεξαμενόπλοιο μεταφοράς παραγώγων πετρελαίου «Ρanega» με σημαία Βουλγαρίας, στο οποίο επιβαίνουν 15 βούλγαροι ναυτικοί οι οποίοι και κρατούνται. Στο πλοίο επιτέθηκαν σομαλοί πειρατές ενώ έπλεε 100 ναυτικά μίλια ανατολικά του Αντεν στην Υεμένη με προορισμό τις Ινδίες, προερχόμενο από την Ερυθρά Θάλασσα.

Στις 8 Μαΐου πειρατική επίθεση δέχθηκε το γερμανικών συμφερόντων φορτηγό πλοίο «Μarida Μargueritey» με σημαία Νήσων Μάρσαλ, ενώ έπλεε 120 ναυτικά μίλια νότια του Ομάν. Στο πλοίο επέβαιναν και κρατούνται 22 ναυτικοί.

Γ. ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ