ΑΓΚΥΡΑ Ρωσία και Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία-μαμούθ για την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου με τέσσερις αντιδραστήρες στο Ακούγιου, στη νοτιοανατολική ακτή της Τουρκίας, με κόστος 20 δισ. δολάρια. Η πυρηνική συμφωνία ήταν το επιστέγασμα μιας εντυπωσιακής «ομοβροντίας» διακρατικών συμφωνιών τις οποίες υπέγραψαν ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο τούρκος ομόλογός του Αμπντουλάχ Γκιουλ. «Θα είναι η πρώτη φορά που η Ρωσία όχι μόνο θα κατασκευάσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο,όπως κάνουμε στο Ιράν και στην Ινδία, αλλά και θα είναι ιδιοκτήτης και διαχειριστής του» δήλωσε περιχαρής μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο επικεφαλής της Rosatom Σεργκέι Κιριγένκο. Οπως εξήγησε, ρωσική κοινοπραξία υπό την κρατική εταιρεία ΖΑΟ Αtomstroyexport θα βάλει όλα τα χρήματα που απαιτούνται και θα αποσβέσει την επένδυσή της από την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος στην Τουρκία (σε «φιξ» τιμές), καθώς και από την πιθανή πώληση του 49% του εργοστασίου σε τούρκους και ευρωπαίους επενδυτές.
«Η Τουρκία δεν χρειάζεται να πληρώσει τίποτε στην αρχή, απλώς θα μας παραχωρήσει το οικόπεδο για το εργοστάσιο» είπε ο κ. Κιριγένκο. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι ιδιαίτερα σεισμογενής.
Ταυτόχροναπαρά την πρόσφατη «αλλαγή φρουράς» στην Ουκρανία και την κατακόρυφη βελτίωση των σχέσεων Κιέβου- Μόσχας- το Κρεμλίνο δείχνει αποφασισμένο να τηρήσει όλες τις περσινές συμφωνίες του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για τους υποθαλάσσιους αγωγούς Βlue Stream-2 και South Stream (στους οποίους συμμετέχει και η ιταλική Εni), αλλά και για τον στρατηγικής σημασίας πετρελαιαγωγό Σαμσούντας – Τσεϊχάν.
Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Μεντβέντεφ, εξετάζονται ήδη η κατασκευή ενός νέου υπερσύγχρονου διυλιστηρίου στην Τουρκία και η από κοινού πώληση διυλισμένων πετρελαιοειδών στις ξένες αγορές. Συμφωνίες που βεβαίως επιτρέπουν στην Τουρκία, μια χώρα χωρίς δικά της καύσιμα, να εκμεταλλευθεί στο έπακρο τη γεωστρατηγική θέση της και να διαδραματίσει τον ρόλο του βασικού «παίκτη» στο Μεγάλο Παιχνίδι της μεταφοράς των πετρελαίων της Κασπίας προς τις δυτικές αγορές.
Η Ρωσία είναι ήδη ο κύριος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας και ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της: με τις νέες ενεργειακές συμφωνίες θα μετατραπεί σε στρατηγικό εταίρο, αφού θα καλύψει το 70% των συνολικών αναγκών της γειτονικής μας χώρας σε πετρέλαιο και αέριο.