ΤΡΙΠΟΛΗ Ενα αγόρι 10 ετών, ολλανδικής καταγωγής, σώθηκε σαν από θαύμα με σοβαρά τραύματα, τα οποία όμως δεν απειλούν τη ζωή του, μετά τη χθεσινή συντριβή αεροσκάφους κατά τη διαδικασία προσγείωσης στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, της πρωτεύουσας της Λιβύης. Οι άλλοι 103 επιβαίνοντες, 92 επιβάτες και 11 μέλη του πληρώματος, βρήκαν ακαριαίο θάνατο.
«Ολοι είναι νεκροί, εκτός από ένα παιδί», δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Λιβύης Μοχάμεντ Ζιντάν. Το αεροσκάφος τύπου Αirbus Α330-200, το οποίο εκτελούσε την πτήση 8U771 Γιοχάνεσμπουργκ- Τρίπολη, ανήκε στην κρατική λιβυκή εταιρεία Αfriqiyah Αirways.
Το παιδί μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Τρίπολης και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, καθώς είχε υποστεί πολλαπλά κατάγματα. Η τηλεόραση της Λιβύης έδειξε ένα βίντεο του μελαχρινού αγοριού, ξαπλωμένου σε κρεβάτι νοσοκομείου με το κεφάλι του δεμένο με επιδέσμους και μάσκα οξυγόνου στο πρόσωπό του.
Ε φερε στο ένα χέρι του ενδοφλέβιους ορούς και φαινόταν να διατηρεί τις αισθήσεις του καθώς το εξέταζαν ένας γιατρός και μία νοσοκόμα. Γιατρός δήλωσε ανωνύμως στα αραβικά ότι το παιδί «είχε αρκετά κατάγματα και στα δύο πόδια του, βρίσκεται στην εντατική, αλλά η κατάστασή του είναι σταθερή. Ολόκληρη η ιατρική ομάδα κάνει ό,τι καλύτερο για να βοηθήσει σε αυτή την τραγωδία».
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γέρζι Μπούζεκ χαρακτήρισε την επιβίωση του αγοριού «αληθινό θαύμα».
Αξιωματούχος της ολλανδικής πρεσβείας σχεδίαζε να επισκεφθεί τον επιζώντα αργότερα χθες, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Οζλέμ Κανέλ. Η ίδια δεν διέψευσε, αλλά ούτε και επιβεβαίωσε επισήμως ότι το αγόρι είναι ολλανδικής καταγωγής. «Οι Λίβυοι λένε ότι είναι Ολλανδός, αλλά αυτό πρέπει να διαπιστωθεί από τον συνάδελφό μας» είπε.
Το αεροσκάφος πλησίαζε το αεροδρόμιο της Τρίπολης όταν συνετρίβη, γύρω στις 07.00 το πρωί χθες ώρα Ελλάδος, πέντε ώρες μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ. Μεταξύ των θυμάτων είναι 61 ολλανδοί πολίτες, δύο από τη Γερμανία, ένας από τις Φιλιππίνες, ένας από τη Ζιμπάμπουε και τουλάχιστον 13 από τη Λιβύη. Υπήρχαν ακόμη θύματα από τη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Γαλλία.
Η ηλεκτρονική εφημερίδα της Λιβύης «Quryna», με στενούς δεσμούς με το καθεστώς του λίβυου ηγέτη συνταγματάρχη Μοαμάρ Καντάφι, ανέφερε ότι λίγο πριν από τη συντριβή του αεροσκάφους ο πιλότος επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου του αεροδρομίου, ζητώντας από τους ελεγκτές να κινητοποιήσουν τις υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών λόγω ενός προβλήματος στο αεροσκάφος.
Ε ικόνες από τον τόπο της τραγωδίας έδειχναν το έδαφος να έχει γεμίσει από σκόρπια κομμάτια θραυσμάτων από το αεροπλάνο και από τα προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων, όπως ένας ολλανδικός ταξιδιωτικός οδηγός για τη Νότια Αφρική. Σχεδόν άθικτο από τη συντριβή έμεινε μόνον το ουραίο πτερύγιο του αεροσκάφους.
«Οι θάνατοι προήλθανπιθανότατααπό τη βίαιη πρόσκρουση, αφού δεν άκουσα τίποτε για πυρκαϊά. Το αεροσκάφος κινούνταν γρήγορα καθώς πλησίαζε στον διάδρομο προσγείωσης» είπε ο Σαλέχ αλί Σαλέχ, επικεφαλής του νομικού τμήματος της Αfriqiyah Αirways.
Οι καιρικές συνθήκες επάνω από το αεροδρόμιο της Τρίπολης την ώρα της τραγωδίας ήταν καλές, με ορατότητα 4,8 χιλιομέτρων, με αραιές νεφώσεις στα 10.000 πόδια και ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα μόλις 4,8 χλμ. την ώρα.
Στην ιστοσελίδα της η ΝΑSΑ ανέφερε ότι η ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία είχε φθάσει από την περασμένη Δευτέρα επάνω από τη Βόρεια Αφρική, αλλά δυτικοί μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι το σύννεφο της στάχτης ήταν πολύ πιο δυτικά, σε απόσταση τουλάχιστον 3.000 χλμ. από τον τόπο της τραγωδίας.