ΛΟΝΔΙΝΟ Πίσω από τα χαμόγελα κρύβονται οι συμβιβασμοί. Σοβαρές υποχωρήσεις αναγκάστηκε να κάνει ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας σε πολλούς τομείς για να επιτύχει τη συμμετοχή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στην κυβέρνηση συνασπισμού. Εκτός από το ότι δεσμεύτηκε ότι θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος για να εξασφαλίσει το πολυπόθητο «ναι» του Νικ Κλεγκ, ο Ντέιβιντ Κάμερον προσέφερε πέντε υπουργικά χαρτοφυλάκια και δέχθηκε την αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 στερλίνες (11.700 ευρώ).
Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες στον ηλιόλουστο κήπο στο Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ τόνισαν ότι η «συγκολλητική ουσία» του συνασπισμού τους είναι ο κοινός στόχος και υποσχέθηκαν ότι η κυβέρνησή τους θα εξαντλήσει την πενταετή θητεία της. Συμφώνησαν ότι η Βρετανία θα παραμείνει εκτός ευρώ όσο τα ηνία της χώρας έχει αυτή η κυβέρνηση και ότι θα γίνουν αμέσως περικοπές 6 δισ. λιρών (7 δισ. ευρώ) στις δημόσιες δαπάνες.
Ενδεικτικό της καλής εικόνας που προέβαλαν οι δύο πολιτικοί, αμφότεροι 43 ετών με τρεις μήνες διαφορά, ήταν η αντίδραση του κ. Κλεγκ όταν δημοσιογράφος θύμισε στον κ. Κάμερον πως στην ερώτηση «Ποιο είναι το αγαπημένο σου ανέκδοτο;» είχε κάποτε απαντήσει «Νικ Κλεγκ»: ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών προσποιήθηκε ότι αποχωρεί από το βήμα και ο πρωθυπουργός έκανε πως τον παρακαλάει να επιστρέψει.
Οκτώ είναι οι κυριότεροι συμβιβασμοί που έκαναν οι Συντηρητικοί: 1 Δεν θα περικοπεί ο φόρος κληρονομιάς και τα χρήματα που εξοικονομούνται θα διοχετευτούν στο να τεθεί αφορολόγητο 10.000
λιρών.
2 Θα υιοθετηθούν σκληρότερα μέτρα εναντίον των υπέρογκων μπόνους των τραπεζιτών.
3 Θα δοθούν περισσότερες ρυθμιστικές εξουσίες στην Τράπεζα της Αγγλίας.
4 Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα συνεχίσουν να αντιτίθενται στα πυρηνικά όπλα και θα περάσουν από «κόσκινο» τη χρηματοδότησή τους. 5 Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα μιλούν εναντίον των πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και θα απέχουν από τις σχετικές ψηφοφορίες.
6 Το νομοσχέδιο για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς το αναλογικότερο θα τεθεί σε δημοψήφισμα (αλλά οι εταίροι θα έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν αντίθετες απόψεις στην εκστρατεία αυτή).
7 Αυξάνεται η χρηματοδότηση προς τους φτωχότερους μαθητές από πηγές εκτός του σχολικού προϋπολογισμού.
8 Τα μέλη της Βουλής των Λόρδων θα εκλέγονται.
Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι πώς θα συμφιλιώσουν τις διαμετρικά αντίθετες απόψεις τους για την Ευρώπη. Ο κ. Κάμερον ακολουθεί τα βήματα της Μάργκαρετ Θάτσερ (η οποία είχε απαιτήσει το 1984 από την ΕΕ «να δώσει πίσω τα χρήματα της Βρετανίας» ), ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Κλεγκ, πρώην ευρωβουλευτής, είναι υπέρ του να υιοθετήσει η χώρα ως νόμισμα το ευρώ.