ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Σε ομιλία του κατά την τελετή ορκωμοσίας 1.000 αποφοίτων του Πανεπιστημίου Χάμπτον της Βιρτζίνια, εθισμένος στην τεχνολογία και στο τελευταίας γενιάς κινητό του τηλέφωνο, ο ΜπαράκΟμπάμα υποστήριξε ότι στην εποχή των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων επικοινωνίας μέσω του Διαδικτύου, τα iΡod, iΡad, Χbox και Ρlaystation δεν προάγουν τη δημοκρατία και αποτελούν συχνά μέσο διασποράς ψευδών ειδήσεων.

« Οι σημερινοί απόφοιτοι καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν σκληρό στίβο εργασίας, δύο πολέμους και να ζήσουν σε ένα περιβάλλον συνεχούς πληροφόρησης από ΜΜΕ που δεν είναι πάντοτε αφοσιωμένα στην αλήθεια. Σε αυτά προστίθενται και οι περισπασμοί από τις δημοφιλείς ηλεκτρονικές συσκευές που ψυχαγωγούν εκατομμύρια Αμερικανούς. Με τα iΡod, iΡad, Χbox και Ρlaystation, συσκευές που δεν γνωρίζω πώς λειτουργούν, η πληροφόρηση γίνεται περισσότερο μια μορφή ψυχαγωγίας παρά ένα εργαλείο απόκτησης δυνάμεως ή μέσο χειραφέτησης.

Ολα αυτά δεν ασκούν απλώς περισσότερες πιέσεις σε εσάς, αλλά και στη χώρα μας και στη Δημοκρατία μας » είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Ομπάμα, μια καλή Παιδεία μπορεί να βοηθήσει στο να ξεχωρίζει κανείς « τις πολλές φωνές που κραυγάζουν για προσοχή σε ιστολόγια, στην καλωδιακή τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο » και να οδηγήσει τελικά στην αλήθεια. « Ας μην κρυβόμαστε, ακόμη και οι πιο τρελοί ισχυρισμοί μπορούν να αρχίσουν γρήγορα να εμφανίζονται σαν βάσιμοι. Εχω προσωπική εμπειρία από αυτό » είπε. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν έκπληξη καθώς είναι γνωστό ότι χρησιμοποίησε ευρέως τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Μάλιστα ίσως η γνώση της δύναμης του Διαδικτύου να του έδωσε και συγκριτικό πλεονέκτημα στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο. Ο αντίπαλός του Τζον Μακ Κέιν έμεινε προσκολλημένος στα αυτοματοποιημένα τηλεφωνικά μηνύματα, ενώ ο κ. Ομπάμα δημιούργησε λογαριασμούς στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης Facebook, ΜySpace και Τwitter που χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια άτομα.

Παροιμιώδης υπήρξε και η εξάρτησή του από το έξυπνο τηλέφωνο Βlackberry που διατηρούσε όταν εξελέγη πρόεδρος. Η σύζυγός του Μισέλ είχε φτάσει σε σημείο να παραπονιέται ότι δεν το άφηνε ποτέ από τα χέρια του. Μάλιστα, παρ΄ ότι υπήρχαν ερωτήματα για την προσωπική ασφάλεια και το απόρρητο των συνομιλιών του με τη χρήση κινητού τηλεφώνου και την ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε «μάχη» για να πάρει το Βlackberry μαζί του στον Λευκό Οίκο.