ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα οδήγησε σε μια αυθόρμητη εκδήλωση συμπαράστασης από την τουρκική κυβέρνηση και την κοινή γνώμη. «Στην Τουρκία έχουμε μια παροιμία:“Αν καίγεται το σπίτι τού γείτονα και δεν κάνεις τίποτα, θα καεί και το δικό σου”» δηλώνει στο «Βήμα» ο υπουργός Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς, προαναγγέλλοντας ευχάριστες εκπλήξεις για τους Ελληνες κατά της διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα.

«Δεν θα θέλαμε να δούμε τη χώρα με την οποία έχουμε τα περισσότερα κοινά από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα-στην κουλτούρα, στη μουσική, στον τρόπο ζωής, στον τρόπο που περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας-, την πιο κοντινή μας χώρα στην Ευρώπη, το κλαμπ που τόσο σκληρά προσπαθούμε να ενταχθούμε, να έχει δυσκολίες» προσθέτει. «Το πρόβλημα της Ελλάδας θα γίνει τελικά και πρόβλημα της Τουρκίας» .

Ο Σαλίχ Μεμετζάν, διάσημος σκιτσογράφος στη «Σαμπάχ», σημειώνει: «Είχαμε την ίδια εμπειρία πριν από εννέα χρόνια. Ηταν άσχημα. Εξαιτίας της κρίσης δεν πληρώθηκα για πολλούς μήνες. Υστερα ήλθε η υποτίμηση και η κατάσταση έγινε κάκιστη». Και συμπληρώνει: «Η προσωπική μου συμβουλή είναι ότι πρέπει να λάβετε μέτρα, να θυμώσετε αλλά να είστε αισιόδοξοι».

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αγγίζει και μια άλλη «ευαίσθητη χορδή» στην Τουρκία: οι πολιτικές αλλαγές που απάλλαξαν την Τουρκία από τη στρατιωτική κηδεμονία ήταν «έμμεσο» αποτέλεσμα της κρίσης του 2001. «Οι στρατιωτικές δαπάνες απορροφούσαν το 5% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος, μετά το 2001 έχουν περιοριστεί γύρω στο 2%» τονίζει η Νουρχάν Γεντούρκ, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Μπιλγκί. «Η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει πλέον το Αιγαίο, την Ελλάδα, ως “απειλή”, ασχολείται περισσότερο με το κουρδικό θέμα, τη Μέση Ανατολή, τα θέματα στον Καύκασο, στην Αρμενία» επισημαίνει ο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, ο οποίος παρακολουθεί επί χρόνια την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων. «Τα θέματα του Αιγαίου και της Κύπρου δεν έχουν πια την καθοριστική σημασία που είχαν παλαιοτέρα» αναφέρει. «Η Τουρκία έχει υιοθετήσει την άποψη “διατηρούμε τις θέσεις μας, αλλά συνεχίζουμε τη ζωή μας”» υπογραμμίζει ο κ. Μπιράντ.