Στην συνεδριάση της Οικονομικής Κοινωνικής Επιτροπής Φθιώτιδιας, στη Λαμία, μίλησε σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου.

Κατά την ομιλία αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της οικονομίας της χώρας μας.

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «οι κόποι του λαού θα πιάσουν τόπο». Ότι «η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας των παλαιότερων κυβερνήσεων» και πως «τώρα η πορεία αυτή ανακόπηκε και το επόμενο βήμα είναι η ανάπτυξη».

Επισήμανε ότι χρειάζοντες πολλές αλλαγές οι οποίες είναι όλες μπροστά μας.

Ακολουθεί απόσπασμα της ομιλίας του κ. Παπανδρέου : «Πληρώσαμε για την Ελλάδα του χθες, αλλά πρέπει να κτίσουμε την Ελλάδα του αύριο.Η βάση των αλλαγών πάνω στις οποίες θα δημιουργηθεί το νέο οικοδόμημα, είναι πρώτον ένα δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους παρά τα μέτρα, δεύτερον ευνομία και αίσθημα δικαίου ώστε, χαρακτηριστικά να ισχύσει αυτό που λέει ο λαός, «κάποιοι που έφταιξαν να πληρώσουν» και τρίτον αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Αυτό άλλωστε αποτελούσε κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του ΠΑΣΟΚ»

«…Οι αλλαγές θα είναι συντεταγμένες μέσα από διάλογο και διαβούλευση. Μιλάμε για ενίσχυση και όχι κατάλυση της δημοκρατίας»

«Η συνάντηση με τους ανθρώπους της περιφέρειας είναι οξυγόνο.Πιστεύω πάρα πολύ στις δυνατότητες της ελληνικής κοινωνίας, την οποία ένα σύστημα την έχει κρατήσει στο περιθώριο και την έχει εγκλωβίσει».

«Ολοι γνωρίζουν τις μεγάλες δυσκολίες και ξέρετε την κατάσταση που βρήκαμε μόλις αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, προσθέτοντας ότι γνωρίζετε και την εργώδη προσπάθεια των τελευταίων μηνών για να μη φθάσουμε σε παύση πληρωμών.

Η διεθνής κρίση έχει παίξει το ρόλο της, οι αγορές αντιδρούν με φόβο και με κερδοσκοπία, θέσαμε το ζήτημα της αναγκαιότητας ρυθμίσεων και κανόνων σε αυτές, από την άλλη δεν θέλουμε να κρύψουμε τα δικά μας προβλήματα.

Ήρθε η στιγμή να κάνουμε την κρίση ευκαιρία, πρόσθεσε ότι είμασταν υποχρεωμένοι να πάρουμε δύσκολα μέτρα, τα οποία πρέπει να κατανεμηθούν ισομερώς, αλλά περισσότερο πρέπει να επιβαρύνουν τους έχοντες.

Θα εντείνουμε τις προσπάθειες για ένα δίχτυ ασφαλείας για τους πιο αδύναμους, στό πλαίσιο αντοχής του προϋπολογισμού, καλώντας ταυτόχρονα όλους να υπηρετήσουν ως κοινωνία, την αλληλεγγύη και να ξεφύγουν από το στενό ατομικισμό.

Τόσο στην ΕΕ, αλλά και διεθνώς, έχουμε κερδίσει την αξιοπιστία μας και με τις θυσίες αποδείξαμε ότι δεν φυγοπονούμε, αλλά και ότι
είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας.

Πετύχαμε να έλθει η ΕΕ με το συγκεκριμένο μηχανισμό και να πει ότι στηρίζουμε την Ελλάδα και της δίνουμε το χρόνο να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές, τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι τις αλλαγές δεν τις επιβάλει κάποια ξένη δύναμη, ή κάποιοι διεθνείς οργανισμοί, αλλά είναι ζητήματα
που τα συζητούσαμε στην Ελλάδα.

Θα πάρει το χρόνο να συμαζέψουμε τα πράγματα, αλλά θα τα συμαζέψουμε.

Ο πόθος για να φύγουμε από την επιτήρηση, που είναι πόθος όλων μας και αυτών που διαμαρτύρονται, θα εξυπηρετηθεί γρηγορότερα αν αλλάξουμε τη χώρα».
Έξω από το κτήριο της νομαρχίας Φθιώτιδας, όπου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της ΟΚΕ, είχαν συγκεντρωθεί μέλη της «Επιτροπής Ενάντια στα Μέτρα», φωνάζοντας συνθήματα εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης, ενώ «ανταλλαγή συνθηματων» υπήρξε μεταξύ αυτών και μελών της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ.