Από την κρίση που μαστίζει τη χώρα αλλά και εν γένει τη ζώνη του ευρώ, υπάρχει ένας παραγωγικός κλάδος ο οποίος μπορεί εφέτος να είναι σημαντικά ευνοημένος. Πρόκειται για τον κλάδο του βαμβακιού.
Η διεθνής τιμή του εκκοκκισμένου προϊόντος λογίζεται σε σεντς (δολάρια) ανά λίμπρα. Η άνοδος λοιπόν του δολαρίου έναντι του ευρώ ευνοεί τη μεταποίηση του προϊόντος, ωστόσο το ίδιο το βαμβάκι αποτελεί ταυτόχρονα και ένα δυνατό παράδειγμα των δραματικών αδιεξόδων στα οποία έχει περιέλθει η ελληνική αγροτική οικονομία.
Ενώ πέρυσι η εμπορική τιμή του προϊόντος βρισκόταν στα 60 σεντς ανά λίμπρα και η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ στο 1,55, εφέτος έχει υπερβεί τα 80 σεντς ανά λίμπρα και το δολάριο έχει ισχυροποιηθεί έναντι του ευρώ. Αυτές οι εξελίξεις ευνοούν μια τιμή με το άνοιγμα των εκκοκκιστηρίων το φθινόπωρο της τάξεως ακόμη και των 45 λεπτών το κιλό, όταν προ διετίας η τιμή είχε κατρακυλήσει ως και τα 15 λεπτά το κιλό. Και όμως και σε αυτά τα επίπεδα των τιμών οι παραγωγοί «μπαίνουν μέσα». Ακόμη και με 45 λεπτά το κιλό και για εκμεταλλεύσεις που δίνουν ακόμη και 400 κιλά το στρέμμα, προκύπτει μια στρεμματική πρόσοδος 180 ευρώ. Το κόστος παραγωγής όμως αν πρόκειται για νοικιασμένα χωράφια αγγίζει τα 260 ευρώ ανά στρέμμα και αν πρόκειται για ιδιόκτητα τα 200 ευρώ το στρέμμα:
* Κόστος ενοικίου 60 ευρώ ανά στρέμμα.
* Κόστος εφοδίων 30 ευρώ ανά στρέμμα.
* Κόστος φυτοπροστασίας στα 30 ευρώ.
* Κόστος καλλιεργητικής φροντίδας, 20 ευρώ.
* Κόστος άρδευσης για τη Θεσσαλία 60 ευρώ ανά στρέμμα.
* Κόστος εργατικών, 20 ευρώ. * Κόστος συλλογής, 20 ευρώ. * Κόστος απόσβεσης παγίων, 20 ευρώ. Σύνολο, 260 ευρώ ανά στρέμμα.
Συνεπώς αυτό που μένει στον παραγωγό είναι η επιδότηση, ένα μέρος της οποίας όμως θα το εισέπραττε ούτως ή άλλως, ακόμη κι αν δεν καλλιεργούσε (η αποσυνδεδεμένη). Βέβαια στην περίπτωση του βαμβακιού υπάρχει το δέλεαρ της συνδεδεμένης ενίσχυσης, η οποία εφέτος ανήλθε στα 75 ευρώ ανά στρέμμα, αλλά για τη νέα καλλιεργητική περίοδο αναμένεται να μειωθεί στα 60 ευρώ. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι τι θα συμβεί μετά το 2013 όταν, όπως όλα δείχνουν, θα πάμε σε μια περιφερειοποίηση της επιδότησης για όλες τις καλλιέργειες της τάξεως των 25-50 ευρώ ανά στρέμμα. Ασφαλώς κανείς δεν θα βάζει βαμβάκι αφού είναι ασύμφορο, επειδή έχει μεγάλο κόστος παραγωγής. Και βέβαια αυτό θα έχει δραματικές συνέπειες σε έναν κόσμο 200.000 επαγγελματιών και εργαζομένων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο.
Ο κ. Ι. Κολλάτος είναι μηχανολόγος, με μεταπτυχιακό στη βιοτεχνολογία.