Οι επενδυτές αγνόησαν τις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού της Ισπανίας Χοσέ Θαπατέρο για νέες προσπάθειες μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 15 δισ. ευρώ τον τρέχοντα χρόνο και τον επόμενο, και έριξαν και χθες το ευρώ. Ούτε όμως η σημαντική απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αγοράσει κρατικά ομόλογα των προβληματικών χωρών της ζώνης του ευρώ απευθείας από τις αγορές την περασμένη Κυριακή είχε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ενιαίο νόμισμα, αφού έπεσε στα 1,2606 δολάρια από τα 1,2739 δολάρια, στη συνέχεια περιόρισε την πτώση του στα 1,2630 δολάρια.

Οι φόβοι άλλωστε για το μέλλον του ευρώ και για τον κίνδυνο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι η κυριότερη αιτία πίσω από το ξέφρενο ράλι του χρυσού. Κερδίζοντας προχθές 30 δολάρια την ουγκιά και άλλα 16 δολάρια την ουγκιά ως χθες το απόγευμα, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου εκτινάχθηκε στα υψηλότερα νομισματικά επίπεδα όλων των εποχών, στα 1.248,82 δολάρια, ενώ είχε περαιτέρω ανοδική δυναμική. Επίσης η αγοραστική φρενίτιδα τον περασμένο χρόνο είχε εκτινάξει την αξία του χρυσού 40% υψηλότερα, με αποτέλεσμα να φθάσει στο ύψος ρεκόρ των 1.226,10 δολαρίων την ουγκιά τον Δεκέμβριο του 2009. Σημειωτέον ότι υπάρχουν ορισμένοι γκουρού οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η τιμή του βρίσκεται ακόμη πολύ χαμηλότερα από το προηγούμενο ανώτατο όριο που ήταν στα 850 δολάρια την ουγκιά στη δεκαετία του 1980. Ισχυρίζονται ότι το όριο αυτό αν αναπροσαρμοστεί στα επίπεδα του πληθωρισμού θα αναλογεί σήμερα στο ποσό των 1.884 δολαρίων την ουγκιά.

Κάλμαραν, για την ώρα τουλάχιστον, οι αγορές κρατικών ομολόγων, και κυρίως της χώρας μας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, οι οποίες βρέθηκαν στη δίνη του πρόσφατου καταστρεπτικού κυκλώνα. Σημειωτέον ότι η χθεσινή δημοπρασία των 10ετούς διάρκειας πορτογαλικών ομολόγων, ύψους 1 δισ. ευρώ, στέφθηκε από επιτυχία. Για τον λόγο αυτόν και ο πρόεδρος της ΕΚΤ ΖανΚλοντ Τρισέ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Εurope 1 της Γαλλίας δήλωσε πως « οποιοδήποτε παρατηρητής θα προσέξει ότι ορισμένες αγορές, στις οποίες οι διακυμάνσεις ήταν παράλογες,έχουν αρχίσει να λειτουργούν περισσότερο ομαλά». Ο Γιούργκεν Σταρκ, εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, επίσης δήλωσε ότι οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης θα κρατήσουν ως τη λήξη τους τα κρατικά ομόλογα που αγόρασαν. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η ΕΚΤ θα αντισταθεί στις οποιεσδήποτε πολιτικές πιέσεις και δεν θα επιτρέψει αναζωπύρωση του πληθωρισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν ευκολότερα τα προβλήματα χρέους των κυβερνήσεων, παρ΄ ότι παραδέχθηκε ότι άλλες κυβερνήσεις ενδεχομένως να ακολουθήσουν τον πληθωριστικό δρόμο για την αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων χρέους που έχουν.

Με ράλι υποδέχθηκαν τα καλά νέα της αμερικανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας η Wall Street και τα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Η Φραγκφούρτη, το Παρίσι και το Λονδίνο έκλεισαν με κέρδη 2,41%, 1,10% και 0,92% αντίστοιχα. Επίσης και οι τρεις αμερικανικοί δείκτες- ο Dow Jones, o Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq- κατέγραφαν άνοδο πάνω από 1% δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Νέες ενδείξεις για τη βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας έδωσαν τα χθεσινά στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ. Η διαφορά μεταξύ των εισαγωγών και των εξαγωγών στις ΗΠΑ διευρύνθηκε περαιτέρω, κυρίως εξαιτίας της πτώσης των αμερικανικών εξαγωγικών προϊόντων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, το εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε 2,5%, στα 40,4 δισ. δολάρια, τον Μάρτιο, από 39,4 δισ. δολάρια τον Φεβρουάριο. Επίσης διευρύνθηκε το επίμαχο διμερές έλλειμμα με την Κίνα.