Βουτιά σημείωσαν τα κέρδη του ΟΤΕ το πρώτο τρίμηνο του 2010 καθώς επηρεάστηκαν από τη διαρροή πελατών προς εναλλακτικούς παρόχους και τη μείωση της δαπάνης για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 75,5%, στα 65,8 εκατ. ευρώ από 268,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2009. Τα έσοδα του οργανισμού υποχώρησαν κατά 3,1% και διαμορφώθηκαν στα 1,409 δισ. ευρώ, ενώ τα ΕΒΙΤDΑ κατήλθαν στα 478,7 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 34,5%.

Τα παραπάνω αποτελέσματα επηρεάστηκαν από τη φυγή 120.000 πελατών στη σταθερή τηλεφωνία που προτίμησαν κάποιον πιο φθηνό εναλλακτικό πάροχο. Οπως αναφέρεται, πρόκειται για μια σημαντική αύξηση στον ρυθμό των αποσυνδέσεων σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. «Στο σημερινό ρυθμιστικό περιβάλλονκαι παρά τις συνεχείς προσπάθειες να προωθήσει τα πρόσφατα πακέτα φωνής ενιαίας χρέωσης, ο ΟΤΕ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί με προσφορές ανάλογες (τιμολογιακά) του ανταγωνισμού, που ελκύουν όλο και περισσότερους συνδρομητές οι οποίοι δίνουν έμφαση στην τιμή» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Κατά τη διάρκεια του τριμήνου οι καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις του ΟΤΕ στη λιανική ξεπέρασαν τις 33.000.

«Παρά τις αρνητικές οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και το δύσκολο περιβάλλον στις άλλες χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, ο ΟΤΕ επέδειξε αντοχή κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτουςσυγκρατώντας τον βαθμό απώλειας εσόδων στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε τριμήνων. Αν και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την υπεράσπιση της θέσης μας στις αγορές όπου δραστηριοποιούμαστε, θεωρούμε ότι δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον ρυθμό μείωσης εσόδων και κερδοφορίας του πρώτου τριμήνου για όλο το έτος» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ κ. Π. Βουρλούμης προϊδεάζοντας για μια δύσκολη συνέχεια.

Το πρώτο τρίμηνο του 2010 οι πελάτες κινητής τηλεφωνίας του ομίλου (Cosmote) σε Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία διαμορφώθηκαν σε περίπου 21,8 εκατομμύρια, 9,5% περισσότεροι σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2009. Οπως αναφέρεται, τα έσοδα από υπηρεσίες το πρώτο τρίμηνο του 2010 για το σύνολο της αγοράς κινητής στην Ελλάδα συνέχισαν να μειώνονται λόγω της μείωσης των τελών διασύνδεσης, των μειούμενων τιμολογιακών χρεώσεων αλλά και της συνεχιζόμενης πτώσης στην ιδιωτική κατανάλωση. Αντιθέτως, η Cosmote κατόρθωσε να συγκρατήσει τη μείωση των εσόδων από υπηρεσίες στο 2,1% το πρώτο τρίμηνο. Φεύγει από το ΝΥSΕ
Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την πρόθεσή του για έξοδο από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (ΝΥSΕ), όπου οι μετοχές του οργανισμού διαπραγματεύονται με τη μορφή αποθετηρίων τίτλων (ΑDR). Οι διαδικασίες εξόδου εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η απόφαση της διοίκησης του ΟΤΕ έχει ως στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους και τη μείωση της πολυπλοκότητας των οικονομικών αναφορών. Ο ΟΤΕ θα συνεχίσει να καλύπτει τις ανάγκες των επενδυτών του στις ΗΠΑ και να παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση στα αγγλικά.