Εντονες μεταπτώσεις και συνεχείς ανατροπές διατήρησαν το κλίμα αβεβαιότητας στην αγορά, παρά το θετικό αποτέλεσμα για τον γενικό δείκτη ο οποίος επωφελήθηκε και από την ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών δεικτών.

Οι παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που «αποκατέστησαν» την ισοτιμία του ευρώ και το σταθεροποίησαν καθώς και η ταυτόχρονη αποκλιμάκωση των spreads δημιούργησαν χθες το ευνοϊκό περιβάλλον στο οποίο προσδοκούσαν οι αγορές. Ωστόσο στην εγχώρια αγορά οι επενδυτές απέφυγαν τις τοποθετήσεις, όπως φάνηκε από τη δραστική συρρίκνωση του τζίρου, ο οποίος υποχώρησε στα χαμηλά της προηγούμενης Δευτέρας 3 Μαΐου.

Σε σχέση με την ξεκάθαρα ανοδική τάση στην Ευρώπη το κλίμα ήταν πιο συγκρατημένο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχει να αντιμετωπίσει και την απειλή της Μoody΄s.

Σε συνδυασμό με την εκταμίευση του πρώτου πακέτου βοήθειας, μια σειρά παραγόντων «φρενάρισε» το επενδυτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να προβληθεί το στοιχείο της «ουδετερότητας».

Αναλυτικά, ο γενικός δείκτης ξεκίνησε με αυξημένη ανοδική δυναμική η οποία ολοκληρώθηκε στο πρώτο ημίωρο στο υψηλό των 1.773 μονάδων με σημαντικά κέρδη 2,21%. Αμέσως μετά άρχισε να χάνει σταδιακά έδαφος και πέρασε σε οριακά αρνητική κατεύθυνση μετά το μεσημέρι. Αντιδρώντας αμέσως από το χαμηλό των 1.728 μονάδων, ο γενικός δείκτης ωθήθηκε προς την περιοχή των 1.757-8 μονάδων και έκλεισε τελικά στις 1.749,59 μονάδες, με άνοδο 0,82%.

Με κέρδη 0,73% έκλεισε ο δείκτης FΤSΕ20, ενώ σε ποσοστό 0,92% ενισχύθηκε ο δείκτης των τραπεζών, οι οποίες κάλυψαν μικρό μέρος των προχθεσινών τους απωλειών.

Ο δείκτης FΤSΕ40 έχασε όλα τα αρχικά του κέρδη στη λήξη της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα να κλείσει κατά 0,14% χαμηλότερα, ενώ αντίστροφη πορεία ακολούθησε ο δείκτης FΤSΕ80 ο οποίος πέρασε σε θετικό έδαφος στα τελευταία λεπτά και έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,47%.

Ο αμιγής τζίρος της αγοράς διαμορφώθηκε στα 133,5 εκατ. ευρώ, με τα πακέτα να προσθέτουν επιπλέον 16,8 εκατ. ευρώ στον συνολικό τζίρο.

Η τελική εικόνα της αγοράς διαμορφώθηκε με 94 ανοδικές, 67 καθοδικές και 146 αμετάβλητες μετοχές εκ των οποίων οι 70 δεν έκαναν καμία πράξη.

Μετοχές
* Εθνική Τράπεζα: Υστερα από ένα φιλόδοξο ξεκίνημα που εξαντλήθηκε στο υψηλό των 11,81 ευρώ, η μετοχή ακολουθώντας πλαγιοκαθοδική πορεία στη συνέχεια πέρασε σε αρνητικό έδαφος. Χρειάστηκε να αντιδράσει δύο φορές από το χαμηλό των 11,21 ευρώ και αφού σταθεροποιήθηκε σε θετική τροχιά, έκλεισε στα 11,60 ευρώ με άνοδο 1,58%.

* ΟΤΕ: Προς το πρόσφατο ιστορικό χαμηλό των 7,54 που σημειώθηκε ενδοσυνεδριακά στις 27 Απριλίου τείνει να επιστρέψει ο τίτλος υπό το βάρος των συνεχών πιέσεων. Οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν ύστερα από τη δραστική συρρίκνωση της κερδοφορίας του οργανισμού στο α΄ τρίμηνο με αποτέλεσμα ο τίτλος να κλείσει με απώλειες 1,99%, στα 7,89 ευρώ. Η σημαντική υστέρηση των κερδών έδωσε την αφορμή να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εξόδου των μετοχών ως το τέλος του έτους από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (όπου διακινούνται ως αποθετήριοι τίτλοι «ΑDRs»), με στόχο τη μείωση του λειτουργικού κόστους της εισηγμένης.

* ΔΕΗ: Με την έντονα ανοδική της αντίδραση η μετοχή κάλυψε σχεδόν όλο το εύρος των προχθεσινών της απωλειών, καθώς ενισχύθηκε σε ποσοστό 4,41%, στα 13,26 ευρώ.