Κριτική όσον αφορά τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης άσκησε ο ιταλός κ. Λορέντζο Σμάγκι, μέλος του διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σε σημερινό άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα «Corriere della Sera» ο κ. Σμάγκι υποστήριξε ότι η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα έπρεπε να είχε δοθεί το Φεβρουάριο. «Αν η απόφαση για τη στήριξη της Ελλάδας είχε παρθεί ξεκάθαρα το Φεβρουάριο, το ποσό θα ήταν χαμηλότερο και θα είχαμε αποφύγει τρεις μήνες αστάθειας», υπογραμμίζει ο κ. Σμάγκι.

Την ίδια ώρα η Ισπανία φαίνεται ότι είναι η επόμενη χώρα μετά την Ελλάδα, η οποία μπαίνει στο στόχαστρο με ηπιότερο βέβαια τρόπο,όπως επισημαίνεται σε αρθρογραφίατου διεθνή Τύπουο οποίοςεπικεντρώνεται στα αυστηρά μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν.

«Νέα σκληρά μέτρα λιτότητας στην Ισπανία. Διεθνής πίεση στο Θαπατέρο για δράση», γράφουν οι «Financial Times». «Ο ισπανός πρωθυπουργός σοβαρεύεται….επιτέλους για το χρέος», γράφει το BBC.

«Η Wall Street κλείνει με άνοδο, μετά την ανακοίνωση των μέτρων λιτότητας στην Ισπανία», επισημαίνει η γαλλική οικονομική εφημερίδα «Les Echos».

Δεν λείπουν βεβαίως και οι αναλύσεις όπως αυτή του Ρόιτερς, οι οποίες επισημαίνουν ότι «οι ΗΠΑ πρέπει να αποφύγουν μία κρίση ελληνικού τύπου» (λόγω του υψηλού τους ελλείμματος). Μοναδικό θετικό μήνυμα για την ελληνική οικονομία αποτελεί η ανάλυση της αμερικανικής Wall Street Journal κατά την οποία «τουλάχιστον ένας κλάδος έχει μία πιθανότητα να αποφύγει την κρίση: η ελληνική Ναυτιλία η οποία αναμένεται να έχει ένα ισχυρό έτος».