Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), θα προσφύγει την Παρασκευή στο Συνταγματικό Δικαστήριο ζητώντας την ακύρωση του νομοσχεδίου για την συνταγματική μεταρρύθμιση, το οποίο ενέκρινε η ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση του κ. Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του κόμματος στο πρακτορείο Reuters, έχει καλέσει το Συνταγματικό Δικαστήριο να μπλοκάρει δημοψήφισμα για το νομοσχέδιο, το οποίο κατά το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα εδραιώσει στην εξουσία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Η κίνηση του CHP ακολουθεί την έγκριση του νομοσχεδίου την Τετάρτη, από τον πρόεδρο της χώρας, η οποία άνοιξε το δρόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τις μεταρρυθμίσεις, το οποίο οι πολιτικοί αντίπαλοι του Ερντογάν θεωρούν απειλή για τον κοσμικό χαρακτήρα της χώρας.

Η ισλαμικών καταβολών κυβέρνηση του κ. Ταγίπ Ερντογάν επιχειρηματολογεί ότι το νομοσχέδιο ικανοποιεί τα κριτήρια της ΕΕ για την ένταξη της Αγκυρας στους κόλπους της και προωθεί τη διενέργεια του σχετικού δημοψηφίσματος τον Ιούλιο.

Η συνταγματική μεταρρύθμιση αναδιαρθρώνει το δικαστικό σώμα, καθιστά το στρατό υπόλογο σε πολιτικά δικαστήρια και κυρίως αλλάζει τον τρόπο διορισμού των ανώτερων δικαστικών λειτουργών δίνοντας στον Τούρκο πρόεδρο κ. Αμπντουλάχ Γκιουλ μεγάλο ρόλο στην επιλογή τους.