ΛΟΝΔΙΝΟ Την παραίτησή του υπέβαλε χθες το βράδυ στη βασίλισσα Ελισάβετ ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν , τον οποίο ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ είχε αποκαλέσει νωρίτερα «καταληψία του Νο. 10 της Ντάουνινγκ Στριτ». Πολύ νωρίτερα είχε ήδη γίνει σαφές ότι η θητεία του κ. Μπράουν τόσο στην πρωθυπουργία όσο και στην κεφαλή του Εργατικού Κόμματος όδευε προς το τέλος της, καθώς είχαν ναυαγήσει οι συνομιλίες με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Είχα το προνόμιο να μάθω πολλά τόσο για την καλή πλευρά της ανθρώπινης φύσης όσο και για τις αδυναμίες της- ανάμεσά τους και για τις δικές μου αδυναμίες» είπε ο κ. Μπράουν. Και τόνισε: «Ναι, αγάπησα αυτή τη δουλειά,όχι για το κύρος, τους τίτλους και τις τελετέςαυτά δεν τα αγάπησα καθόλου.Την αγάπησα για τη δυνατότητα που προσφέρει ώστε να γίνει αυτή η χώρα που αγαπώ πιο δίκαιη, πιο ανεκτική, πιο πράσινη, πιο ευημερούσα και πιο δίκαιη».

Ο 59χρονος ηγέτης παραιτήθηκε λίγο προτού κλείσει τρία χρόνια στην πρωθυπουργία της Βρετανίας, ενώ τα 10 προηγούμενα είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών. Στο κατώφλι του Νο. 10, δίπλα στη σύζυγό του Σάρα, δήλωσε ότι ήταν «προνόμιο» να υπηρετήσει τη χώρα ως πρωθυπουργός και ευχήθηκε επιτυχία στον διάδοχό του. «Ως πρωθυπουργόςο κ. Μπράουν διέπραξε πολλά λάθη. Ανέβηκε στην εξουσία χωρίς αγώνα, απέφυγε να πραγματοποιήσει εκλογές για να νομιμοποιήσει τη θέση του και δεν παραχώρησε την εξουσία όταν θα μπορούσε να είχε βελτιώσει την επίδοση των Εργατικών στις εκλογές αυτές» ανέφερε κύριο άρθρο του «Ιndependent».

Ωστόσο ο οικονομολόγος Εργουιν Στέλζερ έγραψε στον «Guardian»: «Θυμηθείτε ότιο κ. Μπράουν κράτησε τη Βρετανία εκτός ευρώ και χάρισε ανεξαρτησία στην Τράπεζα της Αγγλίας- ίσως τα δύο πράγματα που εμπόδισαν τους οίκους αξιολόγησης να συμπεριφερθούν στη Βρετανία όπως συμπεριφέρθηκαν στην Ελλάδαπρος το παρόν».

Η παραίτηση δεν σημαίνει αναγκαστικά και τερματισμό της πολιτικής του καριέρας. Μπορεί να παραμείνει στη Βουλή, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, ή να παραιτηθεί σύντομα, όπως ο προκάτοχός του Τόνι Μπλερ. Φημολογείται ότι ίσως αναζητήσει έναν ρόλο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Σε κάθε περίπτωση, έχει υποσχεθεί ότι δεν θα αναμειχθεί στον αγώνα για τη διαδοχή του στο τιμόνι των Εργατικών. Επικρατέστεροι για τη θέση αυτή είναι ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, «πουλέν» του κ. Μπλερ, και ο Εντ Μπολς, πιστός στον κ. Μπράουν.