Ισως το σημαντικότερο στοιχείο του βρετανού προπονητή της Φούλαμ κ. Ρόι Χόγκτσον είναι ότι πέρασε τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του στο εξωτερικό. Ο 63χρονος προπονητής της αγγλικής ομάδας- η οποία συγκρούεται με την Ατλέτικο Μαδρίτης ως αουτσάιντερ στον αποψινό (21.45) τελικό του Γιουρόπα Λιγκ, στην «Νόρντμπανκ Αρένα» του Αμβούργου, γήπεδο από το οποίο πέρασε πριν από μερικές εβδομάδες αποκλείοντας τη γηπεδούχο ομάδα!- ξεκίνησε την καριέρα του στη Σκανδιναβία στα μέσα της δεκαετίας του 1970 και ως το 1990 επέστρεψε μόνο το 1982 για λίγο στην Μπλάκπουλ.
Στη συνέχεια κατηφόρισε στην Κεντρική Ευρώπη (Εθνική Ελβετίας και Ιντερ) προτού ξαναδοκιμάσει για ακόμη μία χρονιά την τύχη του στην Αγγλία. Απέτυχε και πάλι, αυτή τη φορά ως προπονητής της Μπλάκμπερν, με αποτέλεσμα να συνεχίσει την περιοδεία του σε Ελβετία, Ιταλία, Δανία και Φινλανδία πριν να τον καλέσει η Φούλαμ την Πρωτοχρονιά του 2008. Ο κ. Χόγκτσον κατάφερε να σώσει τους Λονδρέζους την τελευταία αγωνιστική της Πρέμιερ Λιγκ και πέρυσι τους οδήγησε στην έβδομη θέση που τους έστειλε στο Γιουρόπα Λιγκ. Εφέτος, σε μια αντίστοιχα καλή περίοδο, η Φούλαμ εξασφάλισε τη σωτηρία της (τερμάτισε στη 12η θέση) και παράλληλα στη μόλις δεύτερη ευρωπαϊκή παρουσία της φτάνει στον τελικό! Δεν αποτέλεσε έκπληξη λοιπόν το γεγονός ότι οι συνάδελφοι του κ. Χόγκτσον στην Ενωση Βρετανών Προπονητών (LΜΑ) του έδωσαν τον τίτλο του προπονητή της χρονιάς.
Απέναντι στην ομάδα του δυτικού Λονδίνου βρίσκεται η ισπανική Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Φορλάν και του Σέρχιο «Κουν» Αγκουέρο, η οποία ευελπιστεί να κλείσει με την κατάκτηση δύο τροπαίων μια χρονιά που έμοιαζε απολύτως αποτυχημένη! Εκτός από το Γιουρόπα Λιγκ, οι Ροχιμπλάνκος έχουν προκριθεί και στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, όπου θα αντιμετωπίσουν την προσεχή Τετάρτη (19 Μαΐου) τη Σεβίλλη.
Πάντως στο μουσείο της Ατλέτικο το μοναδικό τρόπαιο διεθνούς διοργάνωσης είναι το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1962, καθώς οι χαμένοι τελικοί του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1974) και του Κυπέλλου Κυπελλούχων (1963, 1986) έδωσαν στην ομάδα το προσωνύμιο «el pupas» (οι άτυχοι) και στους οπαδούς της το «los sufridores» (οι πάσχοντες).