Κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση, με βάση τα στοιχεία της ποινικής δικογραφίας, θα διατάξει το υπουργείο Παιδείας για την υπόθεση διαρροής θεμάτων στις εξετάσεις του Baccalaureate μετά τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για την ασκηθείσα ποινική δίωξη κατά 21 ατόμων.

Όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, απαντώντας στα ζητήματα που έθεσε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ), με το υπόμνημά της σχετικά με την εισαγγελική έρευνα για το σκάνδαλο που είχε ξεσπάσει πέρυσι για το διεθνές απολυτήριο, αποφασίστηκαν τα εξής από πλευράς υπουργείου:

1. Να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής για την αποκατάσταση της ηθικής ζημίας που υπέστη το εκπαιδευτικό έργο και η εκπαιδευτική κοινότητα στην Ελλάδα.

2. Να διατάξει κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση με βάση τα στοιχεία της ποινικής δικογραφίας και τις τυχόν ατέλειες και παραλείψεις οργάνων του Υπουργείου και εποπτευομένων από αυτό φορέων.

Στην ίδια ανακοίνωση, σημειώνεται ότι όπως προέκυψε από την ολοκλήρωση της έρευνας, που ζήτησε η υπουργός Παιδείας, η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διέταξε ΕΔΕ, η οποία ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2009.

«Το πόρισμά της, που καταλόγισε ευθύνη σε ένα εκπαιδευτήριο, σε ένα άτομο μη εκπαιδευτικό και σε ιδιώτες (γονείς και μαθητές), αρχειοθετήθηκε με την από 14.09.2009 απόφαση του Διευθυντή Δημόσιας Εκπ/σης Ανατολικής Αττικής με το αναφερόμενο στην απόφαση αυτή αιτιολογικό ότι ‘δεν προκύπτουν πειθαρχικές ευθύνες για υπαλλήλους που υπόκεινται στην πειθαρχική εξουσία μας’.

»Με την ίδια απόφαση το Πόρισμα διαβιβάσθηκε στην Εισαγγελία Αθηνών στις 8.10.2009 (είκοσι μέρες μετά την έκδοση της και αμέσως μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009), όχι όμως στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η υπόθεση του Ι.Β. που ανέκυψε πριν από ένα χρόνο απασχόλησε την εγχώρια και την διεθνή κοινή γνώμη, έχει μείζονα ηθική, εκπαιδευτική και πολιτική σημασία. Η εμπλοκή εκπαιδευτηρίων, εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών καθ’ οιονδήποτε τρόπο σε μία υπόθεση με αυτές τις διαστάσεις, εγείρει ζητήματα που αφορούν όχι μόνο τη Δικαιοσύνη και το Υπουργείο, αλλά και την κοινωνία ολόκληρη» προσθέτει η υπουργός Παιδείας.