Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για την με το αζημίωτο διαρροή θεμάτων του Ιντερνάσιοναλ Μπακαλορεά (Ιnternational Βaccalaureate) άσκησε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών. Δύο καθηγητές που δίδασκαν σε ιδιωτικά σχολεία και ένας ιδιώτης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι φροντιστής, διώκονται για το κακούργημα της παθητικής δωροδοκίας με βάση τον νόμο του 2007 περί καταπολέμησης της διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα. Κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία είναι 18 άτομα, γονείς και μαθητές, οι οποίοι φέρονται να πλήρωναν για να αγοράσουν τα θέματα του προγράμματος του Διεθνούς Απολυτηρίου.

Οι δύο ομάδες κατηγορουμένων θα αντιμετωπισθούν διαφορετικά από τις δικαστικές αρχές, όπως προκύπτει από την εισαγγελική δίωξη. Η δικογραφία που αφορά τους καθηγητές και τον ιδιώτη που διώκονται για κακούργημα διαβιβάσθηκε σε τακτικό ανακριτή ο οποίος θα διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση και θα καλέσει σε απολογία τους κατηγορουμένους οι οποίοι πουλούσαν έναντι αδράς αμοιβής τα θέματα του περιζήτητου προγράμματος. Αντίθετα, ο δικαστικός φάκελος που αφορά την εμπλοκή γονέων και μαθητών παραπέμπεται απευθείας στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, το οποίο θα εκδικάσει αυτό το σκέλος της υπόθεσης τον Ιανουάριο του 2011. Την εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση, η οποία άρχισε τον περασμένο Ιούλιο, τη διενήργησε η αντεισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Πόπη Παπανδρέου.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της εισαγγελικής έρευνας οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση κλήθηκαν ως ύποπτοι διάπραξης αδικήματος. Με τις εξηγήσεις τους οι περισσότεροι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε ούτε διαρροή θεμάτων ούτε φυσικά κάποια παράνομη συναλλαγή. Μόνο ένας μαθητής, ο οποίος συνελήφθη επ΄ αυτοφώρω να αντιγράφει πέρυσι το καλοκαίρι, ομολόγησε. Μάλιστα, νομικοί υποστηρίζουν ότι στην ομολογία του μαθητή βασίζονται σε μεγάλο βαθμό τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξαν οι εισαγγελικές αρχές για το σκάνδαλο. Οι ίδιοι νομικοί θεωρούν ότι από τη δικογραφία δεν προκύπτει σαφώς ο τρόπος με τον οποίο διακινήθηκαν τα θέματα, ζήτημα που θα απασχολήσει τον τακτικό ανακριτή ο οποίος θα διερευνήσει περαιτέρω την υπόθεση.