Η πρόθεση της κυβέρνησης να συγκροτηθεί πολύ σύντομα Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία προκαλεί αναστάτωση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς επιμένει στην άποψη «όλα στο φως», καθώς θεωρεί ότι είναι θέμα επιβίωσης του πολιτικού κόσμου. Εν αναμονή αυτής της Εξεταστικής, δεν είναι λίγα τα στελέχη που παραδέχονται ότι το κόμμα θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων Καραμανλή, ενώ εκ νέου θα βρεθεί στο επίκεντρο της κριτικής το οικονομικό επιτελείο των τελευταίων ετών και κυρίως ο επί πέντε χρόνια «τσάρος» της οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε χθες μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ να υπεραμυνθεί της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων Καραμανλή, αν και είπε ότι έχει μιλήσει «τόσο ξεκάθαρα όσο δεν έχει μιλήσει ποτέ κανένας άλλος πολιτικός αρχηγός για τα λάθη της παράταξής μου».

Στη ΝΔ έχουν αποφασίσει ότι δεν μπορούν να «αδειάσουν» τον πρώην πρωθυπουργό, αλλά δεν έχουν κανέναν λόγο να υπερασπιστούν τον κ. Αλογοσκούφη, αν και επιμένουν ότι η αλήθεια δεν τεμαχίζεται και δεν μπορεί να γίνει διερεύνηση μόνο για την περίοδο 2004-2009, που ήταν κυβέρνηση η ΝΔ, αλλά πρέπει να γίνει από το 1981, μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ως σήμερα.