Σήμερα κατατίθενται σε λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου τα 5,5 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ χθες εστάλη το επίσημο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εκταμίευση των 14,5 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας που αναμένονται τη Δευτέρα 17 ή το αργότερο την Τρίτη 18 Μαΐου. Την επομένη, στις 19 Μαΐου, η χώρα μας πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν, συνολικού ύψους 9 δισ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία για τους όρους της βοήθειας προς τη χώρα μας, τις ακριβείς ημερομηνίες των τριμηνιαίων ελέγχων που θα διενεργεί στην Αθήνα καθώς και τα ποσά που θα αποδεσμεύει κάθε φορά, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ανταποκρίνεται πλήρως στα συμφωνηθέντα «εντός χρόνου».

Το Ταμείο προχώρησε επίσης σε προβλέψεις για τους βασικούς οικονομικούς δείκτες ως το 2020. Μεταξύ άλλων προβλέπει εκτίναξη του χρέους στο 149% του ΑΕΠ το 2012 και το 2013 και τη σταδιακή αποκλιμάκωσή του στο 120% του ΑΕΠ στο τέλος της δεκαετίας που διανύουμε.

Παράλληλα εκτιμά ότι η διαφορά απόδοσης (spread) των 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών θα υποχωρήσει μέσα στο 2010 στις 250 μονάδες βάσης και θα ακολουθήσει καθοδική πορεία στις 100 μονάδες βάσης από το 2013. Στο επίσημο έγγραφό του για τη συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας (Stand-Βy Αrrangement) το ΔΝΤ αναγνωρίζει «υπαρκτούς κινδύνους» για την εκτέλεση του προγράμματος. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας μέσω της εσωτερικής ρύθμισης των τιμών με την παράλληλη εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης είναι μια διαδικασία «πολύ απαιτητική, και τα περιθώρια αντίδρασης σε αρνητικές εκπλήξεις είναι περιορισμένα».