Σκληρή επίθεση στο ΠαΣοΚ και προσωπικά στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ενώ παράλληλα υπερασπίστηκε τις επιλογές του κ. Κ. Καραμανλή στο πεδίο της οικονομικής πολιτικής, αν και παραδέχθηκε ότι το έλλειμμα που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν υψηλότερο απ΄ όσο η ίδια υπολόγιζε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώπιον των βιομηχάνων, στους οποίους υποσχέθηκε τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, καταλόγισε στον κ. Παπανδρέου ευθύνες για τις επιθετικές κινήσεις των κερδοσκόπων έναντι της ελληνικής οικονομίας και εξήγησε το «όχι» της ΝΔ στο νομοσχέδιο για τη συμφωνία στήριξης.

Υπό το βλέμμα των βιομηχάνων, αρκετοί εκ των οποίων καυτηριάζουν τη στάση της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς αιτιολόγησε την απόφαση για το «όχι», αναφέροντας ότι στη Βουλή δεν ρωτήθηκε αν αποδέχεται τη συμφωνία, αλλά αν αποδέχεται τα μέτρα.

Διευκρίνισε ότι το κόμμα του καταψήφισε τις ρυθμίσεις, αλλά όχι τον μηχανισμό στήριξης, τον οποίο αποδέχεται ουσιαστικά, τονίζοντας ότι στην παρούσα συγκυρία δεν υπήρχε άλλη επιλογή.

«Είπαμε “όχι” στα μέτρα που μας πρότειναν, διότι δεν βγάζουν την οικονομία από τον φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων. Αντίθετα, τη βουλιάζουν πιο βαθιά. Είπαμε “όχι” στα μέτρα που μας πρότειναν. Αυτό το ερώτημα τέθηκε στη Βουλή. Δεν μας ρώτησαν αν πρέπει να πάρουμε τη βοήθεια του μηχανισμού στήριξης. Εδώ που μας έφεραν, δεν υπάρχει άλλη λύση… Δεν μας ρώτησαν αν πρέπει να πετύχουμε μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 μονάδες εφέτος και κατά 13 μονάδες στην τετραετία. Ετσι κι αλλιώς δεν έχουμε άλλη επιλογή» τόνισε ο κ. Σαμαράς, υπεραμυνόμενος και πάλι των μέτρων που πρότεινε πριν από καιρό, και σημείωσε ότι εγγυήθηκε τα χρήματα που δίνονται στην Ελλάδα.