Η προχθεσινή συντονισμένη ευρωπαϊκή παρέμβαση κατά των κερδοσκοπικών κινήσεων σε βάρος του ευρώ ανακούφισε τον κόσμο ολόκληρο και ειδικότερα τις αμφισβητούμενες οικονομίες των χωρών του Νότου της Γηραιάς Ηπείρου. Και βεβαίως δημιούργησε την εντύπωση ότι η κρίση του χρέους μπορεί να ελεγχθεί.
Ωστόσο, παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, ο ευρύς κύκλος της κερδοσκοπίας από την επομένη άρχισε και πάλι τις αμφισβητήσεις.
Οπως λένε οι γνωρίζοντες, «τα παιδιά είναι επίμονα και τα λεφτά πολλά, δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το παίγνιο».
Από πολλές πλευρές λοιπόν εκτιμάται ότι θα επιχειρηθεί νέος κύκλος πίεσης, επειδή το πλήθος των κερδοσκοπικών κεφαλαίων είναι εκτεθειμένο, έχει στοιχηματίσει στην πτώση του ευρώ και θα προσπαθήσει να ενεργοποιήσει και πάλι το ρήγμα του ευρωπαϊκού Νότου.
Το σενάριο της νέας πίεσης στο ευρώ θα έχει και πάλι ως βάση την Ελλάδα. Λέγεται ότι οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης θα συντονιστούν και θα χαρακτηρίσουν όλοι μαζί «σκουπίδια» τους ελληνικούς τίτλους με σκοπό να προκαλέσουν μαζικές πωλήσεις ελληνικών τίτλων από θεσμικούς επενδυτές και ασφαλιστικά ταμεία, οι επενδυτικές επιτροπές των οποίων δεν μπορούν να εγκρίνουν διακράτηση «σκουπιδιών» στα χαρτοφυλάκιά τους.
Σε αυτή την περίπτωση θα δοκιμαστεί και πάλι η αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και μαζί θα διαμορφωθεί μία ακόμη ευκαιρία πίεσης στο ευρώ και στην ευρωζώνη.
Κατά σύμπτωση, ο σπουδαιότερος των οίκων αξιολόγησης, η Μoody΄s, βρίσκεται από χθες, με αναβαθμισμένη ομάδα εμπειρογνωμόνων, στην Αθήνα προκειμένου να επανεκτιμήσει τις επικρατούσες συνθήκες στην ελληνική οικονομία και αναλόγως να προβεί σε νέες υποβαθμίσεις, όπως έχει προαναγγείλει με σχετικές «διαρροές» στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η κατάληξη των διαβουλεύσεων των υπευθύνων της οικονομικής πολιτικής με τους εμπειρογνώμονες του συγκεκριμένου οίκου αξιολόγησης.
Αν όμως αγνοήσουν την ελληνική πρόοδο, αν υποτιμήσουν τα τόσα μέτρα, δεν λάβουν υπ΄ όψιν ούτε τις διαβεβαιώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να ξαναγίνει διαχειρίσιμο και επιβεβαιωθεί το προαναφερθέν σενάριο των υποβαθμίσεων, η διασύνδεση των οίκων με τη διεθνή κερδοσκοπία θα αποκαλυφθεί, όπως και η δολιότητα των επιδιώξεών τους. Γεγονός που θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση και στις ελληνικές τράπεζες να προσφύγουν επιτέλους στα διεθνή δικαστήρια και να απαιτήσουν αποζημιώσεις δισ. ευρώ από αυτούς τους τόσο αμαρτωλούς οίκους, που έστησαν το βρώμικο 2010 και νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν με χώρες και λαούς, ωσάν να είναι ιεροεξεταστές και δήμιοι μαζί.