Γ νωρίζετε πόση ενέργεια καταναλώνει το σπίτι σας; Πόσες κιλοβατώρες ηλεκτρισμού απαιτούνται για την ψύξη του το καλοκαίρι και πόσα λίτρα πετρελαίου θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν με βελτιώσεις στη μόνωση και στην ενεργειακή διαχείρισή του; Για τους περισσότερους από εμάς η απάντηση είναι αρνητική. Οχι γιατί δεν μας ενδιαφέρει, απλώς γιατί ως τώρα δεν υπήρχε η δυνατότητα πραγματοποίησης τέτοιων μετρήσεων παρά μόνο από τους ειδικούς. Σήμερα όμως τα πράγματα αλλάζουν. Και αλλάζουν γοργά χάρη στον συνδυασμό τριών τεχνολογικών καινοτομιών που είναι στη διάθεση του κάθε νοικοκύρη. Οι δύο από αυτές δε βρίσκονται ήδη εγκατεστημένες στο μέσο ελληνικό σπίτι! Πρόκειται για τον συνηθισμένο ηλεκτρονικό υπολογιστή και την τηλεφωνική γραμμή που επιτρέπει σύνδεση με το Ιnternet. Η τρίτηπου χρειάζεται να εγκατασταθεί- είναι ο «έξυπνος» μετρητής ενέργειας, μια φθηνή και απλή στη λειτουργία της συσκευή η οποία επιτρέπει τη συνεχή καταγραφή της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και αποθηκεύει τα δεδομένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή για περαιτέρω επεξεργασία ή και τα στέλνει μέσω Ιnternet σε συστήματα που μπορούν να οργανώσουν τη βέλτιστη χρήση ενέργειας σε ολόκληρες συνοικίες ή γεωγραφικές περιοχές.

Αυτή η δυνατότητα γίνεται ήδη πραγματικότητα σε αρκετές πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής και διαπιστώνεται ότι η διασύνδεση των οικιακών και άλλων ενεργειοβόρων συσκευών μέσω του Διαδικτύου μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικότατη εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων.

Αν ανάλογες πρωτοβουλίες εφαρμοστούν και στις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες- συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας!-, πρώτη φορά θα εμφανιστεί στον πλανήτη μια τόσο μεγάλη προσπάθεια από εκατομμύρια συντονισμένων σε κοινό στόχο ανθρώπων. Μια δύναμη που μπορεί να αλλάξει το ενεργειακό τοπίο σε ρεαλιστικό χρονικό ορίζοντα. Μοιάζει ουτοπικό, αλλά μπορεί να συμβεί! Αλλωστε υπάρχει και άλλο ανάλογο παράδειγμα ταχύτατης αλλαγής με πλανητικές διαστάσεις. Κυκλοφορεί μάλιστα υπό μορφήν ανέκδοτου, ότι αν τα αυτοκίνητα ακολουθούσαν τον ρυθμό εξέλιξης των υπολογιστών θα έκαιγαν μισό λίτρο βενζίνης κάθε χίλια χιλιόμετρα και θα κόστιζαν λιγότερο από ένα ζευγάρι παπούτσια. Αιτία όμως αυτής της ταχύτατης εξέλιξης των υπολογιστών δεν είναι κάποια μαγική ανεξήγητη δύναμη αλλά η συνδυασμένη προσπάθεια χιλιάδων επιστημόνων και τεχνικών που αξιοποιούν την παγκόσμια τεχνογνωσία. Πίσω από την ταχεία ανάπτυξη της πληροφορικής βρίσκεται τεράστιο δίκτυο ανθρώπων οι οποίοι είτε ως ερευνητές είτε ως κατασκευαστές είτε ως χρήστες των προϊόντων της δημιουργούν γνώση και μέσω αυτής ανυπολόγιστη προστιθέμενη αξία. Αυτήν την προμηθεϊκή δύναμη της συλλογικής ανθρώπινης νοημοσύνης φαίνεται να ξυπνούν το ακριβό πετρέλαιο και το γενικότερο ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη!

jgiannarakis@in.gr