Ηταν ένα δύσκολο τρίμηνο το διάστημα Ιανουαρίου- Μαρτίου 2010 για την Τoyota Μotor Corp., καθώς οι αποσύρσεις μοντέλων για λιγότερο ή περισσότερο σοβαρούς λόγους ασφαλείας πήραν διαστάσεις χιονοστιβάδας. Εν τέλει όμως η χιονοστιβάδα αυτή το μόνο που παρέσυρε ήταν οι… ζημιές της κορυφαίας (σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις)
αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο. Το εκτεταμένο πρόγραμμα περιστολής του κόστους λειτουργίας που υιοθέτησε η Τoyota απέδωσε καρπούς: η ιαπωνική εταιρεία επέστρεψε στην κερδοφορία, ανακοινώνοντας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κέρδη 112 δισ. γεν (1,2 δισ. δολάρια). Το πρώτο τρίμηνο του 2009 η Τoyota είχε εμφανίσει ζημιές 766 δισ.
γεν. Οσο για τον τζίρο, το τρίμηνο που πέρασε εκτινάχθηκε στα 5,28 τρισ. γεν (57 δισ. δολάρια) από 3,54 τρισ. γεν που ήταν το τρίμηνο Ιανουαρίου- Μαρτίου 2009.
Σε ετήσια βάση- διότι στις 31 του περασμένου Μαρτίου μαζί με το τρίμηνο έληξε και το οικονομικό έτος 2009-2010 της Τoyota- η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 209 δισ. γεν (2,3 δισ. δολάρια)
«αντιστρέφοντας» με εντυπωσιακό τρόπο τις ζημιές των 437 δισ. γεν που είχε εμφανίσει το αμέσως προηγούμενο οικονομικό έτος, το οποίο ήταν και το χειρότερο από το 1937 που ιδρύθηκε η αυτοκινητοβιομηχανία. Τα ετήσια αποτελέσματα ήταν σαφώς καλύτερα από τα αναμενόμενα (οι ειδικοί ανέμεναν μεν κέρδη, αλλά μόλις 80 δισ. γεν).
Βεβαίως, δεν είναι μόνο οι οικονομίες που έκανε η Τoyota η αιτία για την επιστροφή της επιχείρησης στην κερδοφορία. Είναι και η αργή, πλην σταθερή, ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και πρωτίστως η απίστευτη ζήτηση σε παρθένες και πεινασμένες (καθ΄ ότι νεόπλουτες) για αυτοκίνηση αγορές της Ασίας και δη στην κινεζική!
Για το νέο οικονομικό έτος η Τoyota δεν έκρυψε την αισιοδοξία της. Προανήγγειλε αύξηση της κερδοφορίας της κατά 48% (ώστε να φθάσει στα 310 δισ. γεν ή 3,3 δισ. δολάρια). Δεν χωρεί αμφιβολία ότι τον ισολογισμό της τον «επιδιόρθωσε» η ιαπωνική εταιρεία. Το ζητούμενο γι΄ αυτήν τώρα είναι να επιδιορθώσει (άνευ εισαγωγικών) και τις κατασκευαστικές αστοχίες που εντοπίστηκαν σε κάποια από τα μοντέλα της. Εκείνο που πρέπει να παραδεχθεί κανείς, πάντως, είναι ότι οι αστοχίες αυτές δεν στάθηκαν ικανές να απειλήσουν τη φήμη που έχει «χτίσει» παγκοσμίως η ιαπωνική εταιρεία ως κατασκευάστρια προϊόντων που «δεν σπάνε και δεν χαλάνε», δηλαδή ποιοτικών. Αυτό προκύπτει εκ των αποτελεσμάτων- των οικονομικών βεβαίως-, και ειδικότερα από την εκρηκτική αύξηση του τζίρου της.
Τη Δευτέρα η Διεύθυνση Κυκλοφοριακής Ασφάλειας των Εθνικών Αυτοκινητοδρόμων των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ξεκινά νέα έρευνα για να διαπιστώσει αν έχει αντικαταστήσει ένα εξάρτημα στο σύστημα διεύθυνσης κάποιων μοντέλων της, στο οποίο είχε εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα το 2005. Η Τοyota ήδη κατέβαλε βαρύτατο πρόστιμο ύψους 16,4 εκατ. δολαρίων στις αμερικανικές αρχές για χρονοτριβή στην αποκατάσταση ατελειών που είχαν εντοπιστεί στα συστήματα επιτάχυνσης κάποιων άλλων μοντέλων της.
Ε ν πάση περιπτώσει, ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Ρέι Λαχούντ, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Ιαπωνία για να επισκεφθεί την Τoyota αλλά και για να περιηγηθεί στην υψηλή τεχνολογία των ιαπωνικών σιδηροδρόμων (ως γνωστόν, το λόμπι των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών έχει καταδικάσει από τις αρχές του 20ού αιώνα τους σιδηροδρόμους σε μαρασμό), δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι ενδέχεται η κυβέρνησή του να επιβάλει επιπλέον πρόστιμα στην Τoyota. Ο πρόεδρος της Τoyota Ακίο Τογιόντα δήλωσε ότι «η εταιρεία συνεργάζεται με τις αμερικανικές αρχές», χωρίς να αναφερθεί περαιτέρω στη συνεργασία αυτή. Αίσθηση προκαλεί πάντως το γεγονός ότι στην Ιαπωνία δεν άνοιξαν σαμπάνιες για την οικονομική ανόρθωση της Τoyota. Ο συγγραφέας Μασαάκι Σάτο, ο οποίος έχει γράψει βιβλία για την ιστορία της Τoyota, δήλωσε στο Αssociated Ρress ότι «θα απαιτηθεί χρόνος για να ανακάμψει πλήρως η εταιρεία». Ε, ως ιστορικός ενθυμείται πολύ καλύτερες εποχές για την κορυφαία ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία.