Μόλις μία μέρα μετά την έγκριση του τεράστιου οικονομικού πακέτου ευρωδιάσωσης των 750 δισ. ευρώ επανήλθε η νευρικότητα στις αγορές, γεγονός που υποδηλώνει το πόσο δύσκολο θα είναι να αποκατασταθεί η τρωθείσα προς το ευρώ εμπιστοσύνη. Το πλήθος των αμφιβολιών για το πώς θα δουλέψει το πακέτο και οι ανησυχίες ότι θα αυξήσει τις υποχρεώσεις της χώρας μας και των άλλων καταχρεωμένων χωρών της ζώνης του ευρώ υπερκέρασαν την προχθεσινή αισιοδοξία και πυροδότησαν περαιτέρω ρευστοποιήσεις κερδών. Μετά το ξέφρενο προχθεσινό ράλι άρχισαν και πάλι να κατρακυλούν το ευρώ, τα χρηματιστήρια και τα ομόλογα των περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης.

Ωσπου να γυρίσει θετικά η Wall Street, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημείωναν πολύ μεγάλες απώλειες. Ομως το κερδοφόρο γύρισμα των αμερικανικών αγορών ηρέμησε τις ευρωπαϊκές αγορές. Με αποτέλεσμα να περιορίσουν κατά πολύ την πτώση τους και να κλείσουν με απώλειες κατά 0,99% το Λονδίνο, κατά 0,73% το Παρίσι, κατά 3,32% η Μαδρίτη, κατά 1,17% η Λισαβόνα, ενώ η Φραγκφούρτη έκλεισε με άνοδο 0,33%. Δραματικές ήταν και οι διακυμάνσεις του ευρώ.

Το ενιαίο νόμισμα από τα 1,3094 δολάρια που είχε εκτιναχθεί προχθές, χθες υποχώρησε στα 1,2667 δολάρια και στη συνέχεια έπαιζε γύρω στα 1,2740 δολάρια. Επίσης οι τρεις αμερικανικοί δείκτες- Dow Jones, Standard & Ρoor΄s 500 και Νasdaq- κατέγραφαν άνοδο μεταξύ 0,50% και 0,90% δύο ώρες περίπου πριν από το κλείσιμο των χθεσινών συναλλαγών.

Κερδισμένα και πάλι τα ομόλογα του πυρήνα της ευρωζώνης, όπως τα γερμανικά, τα αμερικανικά ομόλογα και ο χρυσός, η τιμή του οποίου άγγιξε σχεδόν το ρεκόρ του περασμένου Δεκεμβρίου. Αναζητώντας τα κεφάλαια την επενδυτική ασφάλεια του πολύτιμου μετάλλου εκτίναξαν την τιμή του στα 1,224,82 δολάρια την ουγκιά. Ενώ η αγοραστική φρενίτιδα τον περασμένο χρόνο είχε εκτινάξει την τιμή του πολύτιμου μετάλλου κατά 40% υψηλότερα, με αποτέλεσμα να φθάσει στα υψηλότερα νομισματικά επίπεδα όλων των εποχών, στα 1.226,10 δολάρια την ουγκιά τον Δεκέμβριο του 2009. Σημειωτέον ότι υπάρχουν ορισμένοι γκουρού οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η τιμή του βρίσκεται ακόμη στο ήμισυ του προηγούμενου ανώτατου ορίου που ήταν στα 850 δολάρια τη δεκαετία του 1980. Ισχυρίζονται συνεπώς ότι το όριο αυτό αν αναπροσαρμοστεί στα επίπεδα του πληθωρισμού θα αναλογεί σήμερα στο αντίστοιχο ποσό των 1.884 δολαρίων την ουγκιά.

Αποθαρρυντικά για τους επενδυτές ήταν και τα στοιχεία από την Κίνα. Δείχνοντας μεγαλύτερη της αναμενομένης άνοδο του πληθωρισμού- αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών τον Απρίλιο- αναζωπύρωσαν, για μία ακόμη φορά, τους φόβους υπερθέρμανσης της κινεζικής οικονομίας και πυροδότησαν νέο ξεπούλημα των κινεζικών και των άλλων ασιατικών χρηματιστηρίων. Χθες ο σύνθετος δείκτης στο χρηματιστήριο της Σανγκάης έπεσε 1,90% και ο αντίστοιχος του χρηματιστηρίου του Σέντζεν 2,41%.

Οι πληθωριστικοί φόβοι έχουν εδώ και καιρό μπλοκάρει την άνοδο των κινεζικών αγορών με συνέπεια από τις αρχές του έτους ως σήμερα το χρηματιστήριο της Σανγκάης να χάνει το 19,21% της αξίας του και το χρηματιστήριο του Σέντζεν το 14,71%. Σημειωτέον ότι η κινεζική οικονομία έτρεχε με ισχυρούς ρυθμούς κατά 11,9% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Εκτός όμως από την πληθωριστική απειλή, και τα στοιχεία για τον τραπεζικό δανεισμό ήταν υψηλότερα των προβλεπομένων. Παρά το γεγονός ότι αρχίζει δραστικός περιορισμός στη χορήγηση δανείων, ενώ η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας κινείται σε σφιχτότερη νομισματική πολιτική.

Πριν από 15 περίπου μέρες απαίτησε, για τρίτη φορά εντός του τρέχοντος έτους, οι τράπεζες να αυξήσουν κατά 50 μονάδες βάσης την κεφαλαιακή τους επάρκεια. Συνεπώς αυτό που ανησυχεί τους επενδυτές είναι μήπως μπει περαιτέρω φραγμός στην πιστωτική επέκταση.

Να σημειωθεί ότι το Πεκίνο χρησιμοποίησε το ελεγχόμενο τραπεζικό σύστημα προκειμένου να δρομολογήσει μία από τις επιθετικότερες νομισματικές επεκτάσεις στην ιστορία της Κίνας. Τα χρήματα αυτά ωστόσο έχουν δημιουργήσει μια επικίνδυνη φούσκα στην αγορά κατοικίας πολλών κινεζικών μεγαλουπόλεων.