Με καθαρά κέρδη 65,8 εκατ. ευρώέκλεισε τοπρώτο τρίμηνο του 2010 για τον ΟΤΕ.Τα κέρδη είναι χαμηλότερα κατά 75,5% σε σχέση με τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη των 268,5 εκατ. ευρώ περυσι.

Ο κύκλος εργασιών εμφάνισε πτώση 3,1% καθώς υποχώρησε στα 1,409 δισ. ευρώ, από τα 1,454 δισ. ευρώ πέρυσι, με τα EBITDA να υποχωρούν κατά 34,5% στα 478,7 εκατ. ευρώ, από 731,1 εκατ. ευρώ στοπρώτο τρίμηνο του 2009.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κ, Παναγής Βουρλούμης σημείωσε τα εξής: «Παρά τις αρνητικές οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και το δύσκολο περιβάλλον στις άλλες χώρες που δραστηριοποιούμαστε, ο ΟΤΕ επέδειξε αντοχή κατά τους τρείς πρώτους μήνες του έτους, συγκρατώντας το βαθμό απώλειας εσόδων στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε τριμήνων.

»Στο πλαίσιο προσαρμογής των ελληνικών επιχειρήσεων και των Ελλήνων καταναλωτών στους αυστηρούς όρους του νέου οικονομικού πακέτου στήριξης, είναι πιθανόν να σημειωθεί αύξηση των αποσυνδέσεων μαζί με μείωση της δαπάνης για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Αν και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την υπεράσπιση της θέσης μας στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε, θεωρούμε ότι δε θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τον ρυθμό μείωσης εσόδων και κερδοφορίας του πρώτου τριμήνου, για όλο το έτος».

Ο κ. Βουρλούμης πρόσθεσε: «Ο ΟΤΕ, ένας από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους Ομίλους της ελληνικής αγοράς, σκοπεύει να αναλάβει το ρόλο που του αναλογεί στην προσπάθεια αναγέννησης της οικονομίας της χώρας μας. Στη διάρκεια της προσπάθειας αυτής θα κάνουμε ότι χρειάζεται ώστε να εξασφαλίσουμε ότι προστατεύονται τα μακροχρόνια συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων μερών της εταιρείας μας, χωρίς εξαίρεση».

Εξόδος από τη Γουόλ Στριτ

Εξάλλου, ο ΟΤΕ ανακοίνωσε την πρόθεση του για έξοδο από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE). Οι μετοχές του ΟΤΕ διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με την μορφή αποθετηρίων τίτλων (ADRs).

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΤΕ αποφάσισε σχετικά στην χθεσινή συνεδρίαση του. Ο ΟΤΕ εκτιμά ότι οι διαδικασίες εξόδου από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα έχουν ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Η απόφαση του ΟΤΕ για έξοδο από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει σαν στόχο την μείωση του λειτουργικού κόστους, την μείωση της πολυπλοκότητας των οικονομικών αναφορών και την συγκέντρωση της διαπραγμάτευσης των μετοχών του, στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αγορά που παρουσιάζει την μεγαλύτερη ρευστότητα για τις μετοχές του.

Τονίζεται πάντως πως ο ΟΤΕ θα συνεχίζει να καλύπτει τις ανάγκες των επενδυτών του στις ΗΠΑ, να τηρεί τα υψηλότερα επίπεδα εταιρικής διακυβέρνησης, και να παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση στα Αγγλικά.